Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indii Smak - Kurczak po indyjsku

Tekst i foto Gulfisha 15-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty40 min.-

Składniki:

Kurczak (cząstki całości lub tylko filet),
jogurt naturalny,
pasta czosnkowo paprykowa,
sól,
pieprz,
kolendra,
woda,
olej,
kminek,
goździki,
cynamon,
cebula,
papryczka chilli,
mieszanka Garam Masala.

Jak przyrządzić:

Umyte cząstki kurczaka zalewamy jogurtem, dodajemy soli, pieprzu papryki oraz mielonej kolendry. Do marynatu dodajemy pastę czosnkowo - imbirową. (jeśli takiej nie mamy wystarczy sam zmiażdżony czosnek) odstawiamy na jakiś czas. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej; na rozgrzany tłuszcz sypiemy łyżkę kminku, 4 goździki oraz kawałek cynamonu (około pół łyżki)dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso w marynacie i przez około 5 minut mieszamy doprowadzając całość do wrzenia. W tym momencie dodajemy wody (niepełną szklankę) i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Długość gotowania zależna jest od wielkości kawałków kurczaka. Gdy mięso jest już ugotowane zdejmujemy pokrywkę i dodajemy posiekaną zieloną papryczkę chilli. Jej ilość uzależniona jest od upodobań oraz dodajemy 1-2 łyżki przyprawy Garam Masala. Nadal gotujemy, już bez pokrywki. Czas gotowania na tym etapie uzależniony jest od tego jakiej konsystencji oczekujemy. Ja czekam długo, aż woda odparuje i sos będzie zawiesisty. Pod koniec można dodać posiekane listki kolendry. Raz dodałam naszej polskiej natki pietruszki i też było smacznie. Pod konie gotowania warto spróbować potrawy i zadecydować czy nie dodać jeszcze więcej pieprzu i soli.

Jak podawać?

Potrawę najczęściej podaję z ryżem, do tego bardzo smakuje jakiś indyjski chlebek np. pitta.

Uwagi:

Wszystkie wymienione przyprawy są dostępne w sklepach z orientalną żywnością a także w niektórych delikatesach. Proporcje to naprawdę kwestia indywidualna, warto kierować się swoją intuicją i preferencjami smakowymi. Przepis to przecież w większości tylko inspiracja. Aby urozmaicić smak potrawy można dodać pomidory bez skórki na etapie gdy dodajemy do potrawy wody.

Czas przygotowania:

Wraz z przygotowaniem zajmuje mi to zwykle około 40 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.05.2009 Joanna,

jedna uwaga - myślę że nie kminek tylko kmin rzymski (cumin)

te dwie przyprawy nie mają ze sobą nic wspólnego

pozdrawiam,

Joanna

Zgłoś 29.05.2009 ,

ah i pitta tez nie indyjska jest...

paratha, naan np