Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Indycze roladki w marchewkowym sosie

Tekst i foto Lillith 11-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10? złśredni60 min.?

Składniki:

1 kg filetu z indyka, 30 dag boczku gotowanego, 5-6 pieczarek, 3 średnie marchewki, 5 sporych cebul, 3 ząbki czosnku, 1 duża śmietana 18%, 2 łyżeczki curry, 1 łyżka mąki, mąka do obtoczenia roladek, olej o smażenia, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Filet kroimy na płaty (ok. 10 płatów z 1 kg), rozbijamy tłuczkiem, ale nie na całkiem cienkie plastry. Następnie pieprzymy i solimy. Boczek kroimy w paseczki, 1 marchewkę na słupki, 2 cebule na półkrążki. Na utłuczony filet układamy marchewkowy słupek, półkrążek cebuli i plasterek boczku. Zawijamy i spinamy wykałaczką, następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, na dno dajemy pół drobno pokrojonej cebuli, przekładamy obsmażone roladki. Nie wylewamy oleju z patelni. Podsmażamy na niej pieczarki pokrojone i resztę cebuli ok. 5 minut. Pieczarki i cebulę wylewamy na roladki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Teraz czas na sos:
pozostałe marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno siekamy. Do marchewki dodajemy śmietanę, czosnek, curry i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, można dodać pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na zapieczone roladki i jeszcze zapiekamy ok. 15 minut. Trochę długo się robi, ale naprawdę jest pyszne.

Potrzebne przybory:

10 wykałaczek

Jak podawać?

Podawać z sercem na gorąco, a do roladek najlepiej pasuje kuskus albo ryż, albo makaron, albo co tam kto lubi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2007 o rzeszty

podoba mi sie to, szczegolnie ten sos o smaku makchewkowo-curry.