Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Indyk a la wołowina

Tekst i foto asianka 16-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5 porcji? złprosty60 min.?

Składniki:


udziec z indyka,
4 duże cebule,
2/3 szklanki grzybów suszonych,
mąka,
olej słonecznikowy,
sól,
łyżka "Przyprawy do indyka" Knorr,
łyżka "Przyprawy do drobiu po myśliwsku",
2 łyżki śmietany.

Jak przyrządzić:


- wypruwamy kość z udźca, odkrajamy skórę
- kroimy udziec na 1,5 cm plastry, zbijamy je tłuczkiem
- plastry oprószamy mąką, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
- cebulę kroimy na plastry, grzyby opłukujemy
- garnek teflonowy, duży rondel lub brytfankę wykładamy cebulą i grzybami, na wierzch kładziemy plastry mięsaOK, załatwione. Ale jak ktoś mi się rozmyśli to będę strzelał z kapiszonów.
- podlewamy wrzącą wodą na ok. 2/3 wysokości potrawy (mięso i cebula "puszczają" sok, więc sosu przybędzie)
- wsypujemy po łyżce przypraw, mieszamy, poruszając garnkiem.Sprawdzamy potrawę na sól, ewentualnie dosalamy lub dodajemy wegety, warzywka itp.
- dusimy na wolnym ogniu ok 45 minut.
- wlewamy śmietanę (dodatek niekonieczny)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Potrawę można spożywać z ziemniakami, makaronem, ryżem z dodatkiem surówek.

Uwagi:


Jeśli nie dostaniemy "Przyprawy do drobiu po myśliwsku", dodajemy więcej "Przyprawy do indyka".

Czas przygotowania:


Danie mało pracochłonne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.08.2005 lalapupu

te twoje "przyprawy" lacznie z vegeta i warzywkiem to chemiczne badziewie z glutamianem sodu :P lepiej poprzyprawiaj to wszystko ziolami i jalowcem, to bedziesz mial po mysliwsku :)

Zgłoś 19.08.2005 gruszka

Pycha, naprawdę pycha. Wmówiłam chłopakom, że to zrazy wołowe. Wcinali i zachwalali.

Zgłoś 20.11.2005 Bacha

Pyszne! Mimo,że o polowę zmniejszylam ilość cebuli i przypraw do indyka oraz myśliwskiej.Podam gościom na imieniny.Dzięki.

Zgłoś 28.11.2005 ajak

Czy te grzyby się moczy, czy tez wyklada do tej brytfanny takie suche???????

Zgłoś 03.12.2005 lenka

Ja wkładałam suche, tylko obmyte, żeby piasek nie zgrzytał :)

Naprawdę wyśmienite danko.

Zgłoś 09.03.2007 andzka3

pychotka, po prostu palce lizać :)

Zgłoś 06.07.2011 sake_as

SUPER DANIE. Moi goście uwierzyli, że to dziczyzna. Robię to danie już od początku istnienia przepisu i zawsze wychodzi super.

Zgłoś 04.02.2008 Anka

Super !!

Akurat nie miałam żadnej z tych przypraw hehehe, ale doskanle smakuje z przyprawa grillową i kikoma ziarnami jałowca.

A jak sosik wyjdzie zbyt rzadki to mozna tam pokrusz... Pokaż więcej

Super !!

Akurat nie miałam żadnej z tych przypraw hehehe, ale doskanle smakuje z przyprawa grillową i kikoma ziarnami jałowca.

A jak sosik wyjdzie zbyt rzadki to mozna tam pokruszyc krome razowego chlebka... Mniam mniam:)

Zgłoś 01.08.2009 Laura

Ja to robilam po raz pierwszy i strasznie ciezko oddzielic kosc od miesa i zostawaly mi takie chrzastki, ktorych nie moglam wyciagnac i w koncu tego miesa bardzo niewiele zostalo bo musialam t... Pokaż więcej

Ja to robilam po raz pierwszy i strasznie ciezko oddzielic kosc od miesa i zostawaly mi takie chrzastki, ktorych nie moglam wyciagnac i w koncu tego miesa bardzo niewiele zostalo bo musialam tyle poodkrawac chrzastek i tlustego i nie rozumiem tez dlaczego na plastry? to wyglada dziwnie. I ogolnie wyszedl takie sobie gulasz z nie wiadomo dlaczego plastrami miesa..