Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk a'la Krzys

Tekst i foto angel 04-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złśredni? min.średnio dużo

Składniki:

- jedna śmietanka 18% (moze byc chudsza),
- kieliszek białego wina (martini, ewenualnie wg uznania),
- 1 pierś indyka (okolo 1 kg),
- miód - 4-5 łyżek,
- przyprawy - troszke korzennych, pieprz cayenne, sol,
- 2 srednie pory.

Jak przyrządzić:

Przepis jest prosty-piers dzielimy wg uznania, najlepiej w plastry okolo 1cm lub paski,przyprawiamy nacierając przyprawami,miodem i winem,odstawiamy na minimum 8godzin
po tym czasie kroimy por w plasterki,mieszamy ze smietanka i w takiej masie dusimy wczesniej przygotowanego indyka (mozna na patelni , jednak lepiej w zaroodpornym naczyniu w piekarniku na wolnym ogniu).Indyk ma delikatne mięso wiec wystarczy okolo 15 minut.(w piekarniku 5 minut dluzej).

Potrzebne przybory:

Zaroodporne naczynie, ewentualnie patelnia.

Jak podawać?

Mozna klasycznie z ziemniaczkami lub z salatka.

Uwagi:

Potrawa pyszna, latwa do przygotowania,mieso delikatne, ogolem pycha.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2003 Alice

To dokladniej: ile tej smietanki i wina?

Zgłoś 20.02.2003 JVS

co zrobić żeby się smietana nie zważyła.Bo jak zapiekałem to ze sosu wydzielił się ser

Zgłoś 06.10.2005 monika

zeby smietana nie zwazyla sie, trzeba odebrac jej wage.Ale zeby nie zwarzyla sie-to juz zupelnie inna historia...

Zgłoś 01.02.2007 widenna

Śmietanka się nie zwarzy jak urzyjesz słodkiej 12 lub 18 procentowej a takie podstawowe opakowanie ma ok 200 ml i podejrzewam że o takie chodzi autorowi przepisu. A wina ma być kieliszek, pisze ... Pokaż więcej

Śmietanka się nie zwarzy jak urzyjesz słodkiej 12 lub 18 procentowej a takie podstawowe opakowanie ma ok 200 ml i podejrzewam że o takie chodzi autorowi przepisu. A wina ma być kieliszek, pisze wyraźnie:)