Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk na lenia

Tekst i foto Próbownik 19-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1070-100 złprosty300-360 min.średnia

Składniki:

Cały indyk 6-7 kg, 70 dag wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 2 jajka, przyprawy (wg uznania).

Jak przyrządzić:

Całego indyka umyć, następnie wytrzeć do sucha ściereczką lnianą, dalej natrzeć go całego przyprawami, włożyć do owalnego garnka (najlepiej żeliwnego z pokrywą), odstawić na 24 godziny. Nazajutrz wątróbkę pokroić w drobną kostkę, cebulę też, wymieszać z jajkami, można dodać trochę bułki tartej i te same przyprawy. To wszystko do środka indyka. Związać nogi i skrzydła, tak aby zmieściły się w garnku. A teraz najważniejsze: nastawić piekarnik na 55-65 stopni C, może być z termoobiegiem i wstawić garnek. Po 4 lub 5 godzinach masz gotowego indyka. Po drodze możesz sprawdzać miękkość szydełkiem. Czas pieczenia zależy od wagi indyka.

Potrzebne przybory:

piekarnik, owalny garnek (najlepiej żeliwny, może być stalowy, ale z przykrywką)

Jak podawać?

Najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem, oczywiście z jogurtem.

Uwagi:

Pamiętaj o temperaturze 55-65 stopni C, to nie są żarty, tak musi być. Na koniec możesz zdjąć pokrywę, aby przypiec skórkę. Nie zdziw się, że jest dużo płynu, to są soki z mięsa. Pamiętaj, żadnego tłuszczu. Z tych soków możesz sobie zrobić sos, jaki chcesz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2007 bon jour

z tymi sokami z miesa wyplukal sie smak. dlatego pikac cokolwiek dobrze jest najpierw zadac super ostrego hajcu, zeby spiec skorke i soki nie wyplyna (przynajmniej mniej ich bedzie). poza tym w ... Pokaż więcej

z tymi sokami z miesa wyplukal sie smak. dlatego pikac cokolwiek dobrze jest najpierw zadac super ostrego hajcu, zeby spiec skorke i soki nie wyplyna (przynajmniej mniej ich bedzie). poza tym w tak niskiej temperaturze i pod przykryciem to sie raczej ugotuje, a nie upiecze. to tyle z moich doswiadczen - a indyk nadziany watrobka na pewno jest pycha :)

Zgłoś 01.10.2007 Polus

Zgadzam sie ze Indyk raczej sie ugotuje a nie wypiecze przy tak niskiej temeraturze. Do srotka indyka mozna jeszcze dodac troche mielonej wierrzowiny oraz suszone sliwki(bez pestek) ... Pokaż więcej

Zgadzam sie ze Indyk raczej sie ugotuje a nie wypiecze przy tak niskiej temeraturze. Do srotka indyka mozna jeszcze dodac troche mielonej wierrzowiny oraz suszone sliwki(bez pestek) .SMACZNEGO

Zgłoś 20.01.2012 Asia B.

haha, a żeby nie sprawdzać indyka szydełkiem polecam http://www.indykpol.pl/Oferta/Produkty/Kategoria/11_produkty_obiadowe/Podkategoria/38_miesa_przetworzone/719_poledwiczka_z_indyka_z_zurawina.... Pokaż więcej

haha, a żeby nie sprawdzać indyka szydełkiem polecam http://www.indykpol.pl/Oferta/Produkty/Kategoria/11_produkty_obiadowe/Podkategoria/38_miesa_przetworzone/719_poledwiczka_z_indyka_z_zurawina.html