Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk pod oscypkiem

Tekst i foto kiah 29-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty10 min.-

Składniki:

Filet z piersi indyka (wielkość w miarę zapotrzebowania),
jajko,
oscypek wędzony,
papryka ostra (chili),
pieprz,
czosnek (opcjonalnie),
olej z pestek winogron (wariant zdrowy lub cokolwiek innego do smażenia;)).
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu Jogomajo,
2 ząbki czosnku,
pieprz.

Jak przyrządzić:

Pierś kroimy na cienkie, max. 1 cm grubości plastry, doprawiamy przyprawami i ew.nacieramy czosnkiem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy każdy plaster w roztrzepanym w miseczce jajku i wrzucamy na patelnię. W międzyczasie łączymy w miseczce jogurt naturalny z majonezem light, dodajemy trochę pieprzu, wyciskamy czosnek i mieszamy. Po ok. 3 minutach smażenia przewracamy filety na drugą stronę i na każdym nich kładziemy plaster oscypka. Smażymy jeszcze ok. 5 min. i zajadamy np. z ziemniakami w mundurkach maczanych w sosie czosnkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2010 aga

właśnie je przyrządzam, ciekawe jak wyjdą :P

Zgłoś 20.01.2012 Asia

Przepis brzmi rewelacyjnie. Wybieram się teraz w góry, to kupię sobie świeżutkiego oscypka i zrobię po powrocie z sznyclami indykpolu.