Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w gorgonzoli

Tekst i foto Julka 21-12-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---60-90 min.-

Składniki:

1,5 kg piersi z indyka, 2 x opakowanie kurek, 200 ml wina, 0,5 g gorgonzoli, 1 l śmietany 30%, 200 ml oliwy, cebula. Marynata: czosnek, czuszka, oliwa 200 ml, oregano, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Pierś z Indyka najpierw należy zamarynować w przyprawach (czosnku, czuszce, oliwie 200 ml, oregano, zioła prowansalskie, sól). Najlepiej, żeby poleżał w marynacie 2 dni, następnie po zamarynowaniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 pieczemy ok 1,5 h co jakiś czas zaglądamy, żeby pierś nie zrobiła się sucha to co jakiś czas podlewamy sosem który puściła, w tym czasie szykujemy sos podsmażamy kurki dodajemy oliwę, wino, dosypać rozdrobnioną gorgonzolę po stopieniu sera, dolać śmietanę, suszone pomidory pokrojone w paski. Sos doprawić solą czosnkową i pieprzem. Po upieczeniu piersi polewamy ją sosem najlepiej smakują do tego kluski śląskie i sałatka z kapusty czerwonej. Pierś można podawać również na zimno. Życzę smacznego.

Jak podawać?

Najlepiej podawać do tego kluski śląskie i sałatkę z czerwonej kapusty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.