Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Indyk w kapuście z sosem śmietanowym

Tekst i foto Nacia 15-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--wymagający140 min.dużo

Składniki:

Główka kapusty włoskiej (ok. 500 g), sól, 2 duże marchewki, 500 g filetów z indyka, jajo, 75 g startej goudy, pieprz, słodka papryka w proszku, 0,25 l bulionu warzywnego, 1/8 białego wina, 100ml śmietany, 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów.

Jak przyrządzić:

Kapustę opłukać, oddzielić 6 dużych liści, zblanszować w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą. Marchew obrać i opłukać. Filety i marchew pokroić w kostkę. Pokrojone mięso wymieszać z jajem, serem i 2/3 porcji marchwi, doprawić solą, pieprzem i papryką, uformować 12 kuleczek. Liście kapusty przekroić na pół, ściąć zgrubiałe nerwy. Kuleczki mięsne zawinąć w liście kapusty i spiąć wykałaczkami. Bulion zagotować z winem. Do bulionu włożyć roladki i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać pozostałą marchew, dusić jeszcze 5 minut. Roladki wyjąć, do wywaru dodać śmietanę i zagęstnik. Sos doprawić i podawać z roladkami.

Potrzebne przybory:

do pieczenia indyka w piekarniku porzebna będzie brytfanka

Jak podawać?

dowolnie

Uwagi:


Czas przygotowania:

to zależy od piekarnika i wielkości indyka
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.12.2004 Włodek

Nacia! Co ty z tym piekarnikiem i blaszka. Przecież mamy to dusić 15 minut w wywarze i winie. Popraw ten przepis

Zgłoś 01.06.2005 ojojojojojojoj

Wszystko super, ale po co ten zagestnik do sosow? Przeciez sos mozna zagescic w naturalny sposob...

Zgłoś 19.04.2007 jo

potrawa super naprawde polecam i zgadzam sie lepiej zageszczac w tradycyjny sposob