Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w kasztanach

Tekst i foto marron 01-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty80 min.?

Składniki:

Puszka 567 g całych kasztanów, 1 indyk, pietruszka, zioła, seler naciowy, jajko, 75 g masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Wypatroszyć i opalić indyka. Zachować wątrobę, serce, żołądki, posiekać drobno razem z ziołami, pietruszką i selerem. Posolić, popieprzyć, połączyć wszystko z żółtkiem jajka i rozmiękczonym masłem. Cały farsz pomieszać z całymi odsączonymi kasztanami, a następnie włożyć do środka indyka i zszyć indyka. Ułożyć indyka w naczyniu wysmarowanym uprzednio masłem i pozostawić w piekarniku na 1 godz. Piec w temperaturze 220 st. C, często go polewając. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia na 15 min. Będzie wówczas łatwiej się kroił. Wyciągnąć farsz i serwować porcje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.11.2009 kam

A GDZIE KASZTANY?