Indyk w sosie cytrynowym
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
3 | ? zł | prosty | ? min. | ? |
Składniki:
- 60-70 dag mięsa z indyka (piersi, udko),- 10-15 dag cebuli,
- 6 dag masła,
- 2 jabłka (kwaśne),
- 0,4 l soku jabłkowego,
- 0,2 l śmietanki,
- pół cytryny,
- 2-3 łyżeczki curry,
- sól.
Jak przyrządzić:
Mięso kroimy w paseczki o grubości około 1 cm i podsmażamy (najlepiej w woku) razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojone w kostkę (obrane) jabłka. Solimy, dolewamy sok jabłkowy, przyprawiamy curry i dusimy na dość silnym ogniu przez około 5-10 minut.Dodajemy tartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Teraz dolewamy śmietankę i zagotowujemy.
Jak podawać?
Ja podaję z ryżem z rodzynkami.
Deser owocowy z bezą i budyniem
Smaczne i zdrowe desery owocowe jadamy nie tylko latem, chociaż wtedy są najlepsze, ze świeżych sezonowych owoców. Taki deser to czysta improwizacja, maliny, truskawki, banany, porzeczki, bita śmietana, słodkie sosy, galaretki. Ja robiłam go z wcześniej zamrożonych poziomek i truskawek, ale wy możecie wybrać inne owoce.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.
Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Komentarze
Zgłoś 18.03.2005 raf65
ponoc dobre (slowa jedzacych) po pokrojeniu mieska dodawalem jeszcze troche bazylii i wstawialem do lodowki na 0,5 h soku natomiast dawalem 250 ml. Co fajne to ze mozna duzo zjesc i nie ma sie u... Pokaż więcej
ponoc dobre (slowa jedzacych) po pokrojeniu mieska dodawalem jeszcze troche bazylii i wstawialem do lodowki na 0,5 h soku natomiast dawalem 250 ml. Co fajne to ze mozna duzo zjesc i nie ma sie uczucia przejedzenia.
Zgłoś 15.12.2005 tomo
niezgorsze - dzieki.
sam dodalem jednak dwa duze slodkie jablka zamiast kwasnych. wyszlo fajnie slodko-gorzko.