Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w sosie cytrynowym

Tekst i foto bromba 06-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3? złprosty? min.?

Składniki:

- 60-70 dag mięsa z indyka (piersi, udko),
- 10-15 dag cebuli,
- 6 dag masła,
- 2 jabłka (kwaśne),
- 0,4 l soku jabłkowego,
- 0,2 l śmietanki,
- pół cytryny,
- 2-3 łyżeczki curry,
- sól.

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy w paseczki o grubości około 1 cm i podsmażamy (najlepiej w woku) razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojone w kostkę (obrane) jabłka. Solimy, dolewamy sok jabłkowy, przyprawiamy curry i dusimy na dość silnym ogniu przez około 5-10 minut.
Dodajemy tartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Teraz dolewamy śmietankę i zagotowujemy.

Jak podawać?

Ja podaję z ryżem z rodzynkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.03.2005 raf65

ponoc dobre (slowa jedzacych) po pokrojeniu mieska dodawalem jeszcze troche bazylii i wstawialem do lodowki na 0,5 h soku natomiast dawalem 250 ml. Co fajne to ze mozna duzo zjesc i nie ma sie u... Pokaż więcej

ponoc dobre (slowa jedzacych) po pokrojeniu mieska dodawalem jeszcze troche bazylii i wstawialem do lodowki na 0,5 h soku natomiast dawalem 250 ml. Co fajne to ze mozna duzo zjesc i nie ma sie uczucia przejedzenia.

Zgłoś 15.12.2005 tomo

niezgorsze - dzieki.

sam dodalem jednak dwa duze slodkie jablka zamiast kwasnych. wyszlo fajnie slodko-gorzko.