Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w sosie jabłkowo-czosnkowym

Tekst i foto elPaciorro 21-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 4? złprosty70 min.średnia

Składniki:

1 duża pierś indyka,
2-3 jabłka (najlepiej renety),
1,5-2 łyżki miodu,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawa do indyka (osobiście polecam kamis),
curry, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka, suszony czosnek,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Dzień wcześniej warto zrobić marynatę. Z oliwą mieszamy przyprawę do indyka (można też użyć marynaty staropolskiej, jest całkiem smaczna) i po solidnej szczypcie przypraw. Mięsko nacieramy marynatą i wkładamy na noc do lodówki.

Indyka obsmażamy na oliwie, potem wlewamy oliwę z ziołami z marynaty i obsmażamy jeszcze przez chwilę. Nastepnie zalewamy szklanką wody i przykrywamy.
Jabłka należy zetrzeć na tarce i wrzucić do duszącego się indyka, a nastepnie uzupełnić poziom wody, by był równy z poziomem jabłek.
Po 45 minutach duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek i miód. Mieszamy dokładnie, aby składniki sosu się połączyły.

Potrzebne przybory:


Patelnia do smażenia i duszenia, z pokrywką.

Jak podawać?


Z ziemniakami lub ryżem. Pasują do niej na przykład buraczki czy marchewka z groszkiem.

Uwagi:

Polecam od czasu do czasu przemieszać sos, wtedy jabłka szybciej się rozpadną, i sos będzie bardziej jednolity. Jesli nie lubicie czosnku, potrawa może się bez niego obyć. Ja osobiście daję go więcej niż w przepisie (nawet 5 ząbków), bo moja rodzina go uwielbia, ale dla gości ograniczamy ilość :)

Czas przygotowania:

Polecam dusić indyka około godziny, nawet nieco dłużej. Jabłka powinny wraz z tłuszczykiem z mięska połączyć się w sos o jednolitej, gęstej konsystencji. W trakcie duszenia należy pamiętać o uzupełnianiu poziomu wody. Meszanie sosu co jakieś 15 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 nitka

madha , indyk bez jabłek to już będzie całkiem inna potrawa.

Zgłoś 17.02.2006 magda

Zjedlismy, bylo smaczne.Ja pokroiłam indyka w paseczki, bo tak lubie.smacznego

Zgłoś 16.02.2006 magda

czyta się smakowicie:)jutro przygotuję i dam znać jaki efekt.pozdrawiam

Zgłoś 13.02.2006 Dorota

Po prostu poezja. Intrygujący smak, bogactwo aromatów. Wprowadziłam delikatne modyfikacje, bo tak już mam. Nie dodałam ziół prowansalskich, a czosnku dałam jeszcze więcej.

(Dziękujmy Panu... Pokaż więcej

Po prostu poezja. Intrygujący smak, bogactwo aromatów. Wprowadziłam delikatne modyfikacje, bo tak już mam. Nie dodałam ziół prowansalskich, a czosnku dałam jeszcze więcej.

(Dziękujmy Panu za czosnek każdego dnia). Jako dodatek sprawdza się surówka z marchewki, jabłka i chrzanu z dodatkiem śmietany. Planuję zrobić tego indyczka na najbliższy proszony obiad.

Zgłoś 05.03.2006 madha

a co jeżeli chciałabym wyłączyć jabłka z przepisu ,któś próbował?

Zgłoś 22.03.2007 Gina

Pycha. Polecam wszystkim!

Zgłoś 17.11.2007 sonek

ta piers z indyka obsmaza sie w calosci czy kroi na jakies paseczki, kostke itp?

Zgłoś 09.08.2013 Agnieszka

Zrobiłam całą pierś z indyka ze skórką, Pyszny. Dziękuję za przepis