Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w sosie miodowym

Tekst i foto jakubusia 30-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 porcji35 złśredni120 min.?

Składniki:

- pierś indyka (duża),
- musztarda(sarepska lub kozacka)1 słoiczek ok. 250g,
- miód (wielokwiatowy)1 słoiczek ok. 100g,v
- ocet winny czerwony 1 łyżka,
- śliwki suszone i suszone morele,
- przyprawa do kurczaka np. KAMIS (nie staropolska) 2 łyżki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka.

Jak przyrządzić:

Przygotować marynatę.
Do miski wyłożyć 2/3 słoika musztardy i tyle samo miodu.dodać łyżkę przyprawy, wlać ocet, sól i pieprz.
Włożyć indyka i dokładnie pokryć marynatą. Postawić w chłodne miejsce( do lodówki) na 24 godziny. Wyjąć szerokim i długim nożem przebić wzdłuż (nie w poprzek), ale nie do końca, w powstały w ten sposób kieszeń na przemian wkłądać śliwki i morele. Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok.1,5h po 1h, przykryć pergaminem. z pozostałych składników przyżądzić marynatę.
Taką samą jak poprzednio i polać nią indyka. Piec 20 minut.

Czas przygotowania:

Nie zawsze trwa to tak długo. proszę sprawdzać czasami starczy nawet 1 h.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2003 misia

super! polecam wszystkim. Wykwintne danie na eleganckie przyjęcia

Zgłoś 01.11.2003 tadmar6

bardzo smaczna ale przyżądzałem przez "rz"

Zgłoś 12.05.2005 Mario

Danie jest rewelacyjne, wszystkim gościom bardzo smakowało. Ze swojej strony sugeruję zamiast octu winnego dodać dobre wytrawne wino. Potrawa stanie się jeszce bardziej wysmakowana :) Pozdrawiam... Pokaż więcej

Danie jest rewelacyjne, wszystkim gościom bardzo smakowało. Ze swojej strony sugeruję zamiast octu winnego dodać dobre wytrawne wino. Potrawa stanie się jeszce bardziej wysmakowana :) Pozdrawiam i polecam gorąco wszystkim

Zgłoś 08.09.2006 Amator smaku

Pyszne ale drobniutka uwaga. Latwiej to zrobic, gdy zrobimy kieszeń a dopiero pozniej oblozymy marynata. Tym sposobem rece sie nie ślizgaja i mozemy rowniez marynata wypełnić wnetrze kieszeni. O... Pokaż więcej

Pyszne ale drobniutka uwaga. Latwiej to zrobic, gdy zrobimy kieszeń a dopiero pozniej oblozymy marynata. Tym sposobem rece sie nie ślizgaja i mozemy rowniez marynata wypełnić wnetrze kieszeni. Owoce suszone można namoczyć w białym winie. Pycha.

Zgłoś 29.12.2006 maggy

Mięso wyszło nadzwyczaj miękkie. Okazało się co prawda, że nikt nie jest fanem owoców w środku. Następnym razem zrobię tylko ze śliwkami obok mięsa. Przepis bardzo dobry. Polecam.

Zgłoś 11.12.2010 Milunia

Również "przyżądzałam" przez rz i mimo uprzedzeń do indora - super przepis na świetną ucztę dla podniebienia