Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk w sosie z brązowego cukru

Tekst i foto fioletka 26-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.-

Składniki:

Nieduża pierś indyka,
duża cebula,
mąka,
olej,
mała marchewka,
liść laurowy,
łyżeczka musztardy,
kieliszek octu,
mała ostra papryczka, ząbek czosnku,
garść brązowego cukru,
pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Mięso należy pokroić w plastry w poprzek włókien. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć w woku. Usmażone kawałki zdjąć z woka. Na ten sam olej wrzucić cebulę. Kiedy się zrumieni, dodać drobno startą marchew. Kiedy warzywa zmiekną, dodać cukier i smażyć około minuty razem. Dolać wody. Dodać musztardę, liście laurowe i papryczkę drobno posiekaną. Wrzucić mięso. Powinno dusić się razem kilka minut. Dodać czosnek, pieprz i sól, wlać ocet. Gotować jeszcze chwilę razem. Znakomite z kaszą gryczaną.

Potrzebne przybory:

wok, tarka o dobnych oczkach

Jak podawać?

Z kaszą gryczaną, dzikim ryżem, z buraczkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.