Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Indyk w wiórkach kokosowych

Tekst i foto atomówka22 11-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty60 min.średnio dużo

Składniki:

- 60 dkg piersi indyka,
- szczypta tymianku,
- szczypta estragonu,
- 1 jajko,
- 10 dkg wiórków kokosowych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 8 plastrów, lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 30 minut. Jajko rozmącić w miseczce, wiórki wysypać na talerzyk, panierować w tym kotlety, nastepnie zarumienić z obu stron na oleju. Dodać masło, przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gotowe danie podawać wedle uznania.

Jak podawać?

Podawać wedle własnego uznania, polecam serwować z ryżem barwionym, którego przepis zamieściłam w daniach głównych. Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie \atomówka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2002 gulietta

Poprostu pycha .... :)

Zgłoś 10.12.2003 paula

zrobiłam.niezłe.całkiem fajna alternatywa dla kotleta.ja opanierowałam je jeszcze w mące i dopiero w jajku i w wiórkach

trzeba uważać przy smażeniu żeby wiórki się nie przypaliły bo nie s... Pokaż więcej

zrobiłam.niezłe.całkiem fajna alternatywa dla kotleta.ja opanierowałam je jeszcze w mące i dopiero w jajku i w wiórkach

trzeba uważać przy smażeniu żeby wiórki się nie przypaliły bo nie smakuje wtedy najlepiej.radze kłaść kotlety na jeszcze nie rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu na złoty kolor. pycha z fryteczkami ze świeżych ziemniaków i jakąś słodką surówką, np. z pekińskiej, jabłka, kukurydzy, ananasa w sosie majonezowo-jogurtowym smacznego

Zgłoś 16.02.2010 Monika

zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem,jednak niestety mojej rodzince nie smakowało.jestem wegetarianką i jest to opinia mojego męża i dzieci.podobno za suche są te kotlety po usmażeniu.

Zgłoś 19.06.2013 gość

This is both street smart and inetllignet.