Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Indyk w zdzisławowym sosie pieprzowo-pieczarkowym

Tekst i foto Zdzislav 04-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złśredni60 min.średnio

Składniki:

- 1 pierś indycza,
- 400 dag pieczarek,
- śmietana 18%,
- 2-3 cebule,
- kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l),
- kolorowa papryka (ok. 2 średnie sztuki),
- 1,5 opakowania serka "tartare" z pieprzem,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól,
- świeżo mielony wielokolorowy pieprz,
- curry.

Jak przyrządzić:

Posiekaną cebulę zeszklij na patelni i dodaj do gotującego się bulionu. Pieczarki obierz, sparz i pokrój w "pół-plastry". Następnie zesmaż na niewielkiej ilości oliwy do momentu, gdy odparuje większość puszczonego soku. Indyka pokrój w kilkucentymetrowe paski o średnicy ok 2 cm i dodaj do smażących się pieczarek, po paru minutach na patelni powinna wylądować też pokrojona w drobne paski papryka. Odlej niecałą szklankę bulionu (nie przejmuj się pływającą w nim cebulą) i rozrób na gładko ze śmietaną i mąką. Rozrobioną bazę sosu wlej na patelnię. Dodaj szczyptę soli, czosnek, odrobinę curry i słuszną ilość mielonego pieprzu. Powoli dolewaj resztę bulionu z cebulą, mieszając od czasu do czasu i doprawiając w razie potrzeby, pozostaw na wolnym ogniu przez ok.10 min. Sos powinien zgęstnieć. Na koniec dodaj serek "tartare" (sekret niepowtarzalnego smaku) i mieszając poczekaj aż się roztopi. Pomieszaj jeszcze minutkę... i voila, posyłamy na talerze!

Potrzebne przybory:

DUUUŻA patelnia lub płaski rondelek z nieprzywieralnym dnem.

Jak podawać?

Sos smakuje bosko zarówno z ryżem, jak i makaronem (polecam grube, karbowane wstążki). Prawdziwa rewelacja z kluskami kładzionymi (wersja dla cierpliwych lub gotujących w czyimś towarzystwie). Za dodatek-zieleninę najlepiej służy mieszanka sałat skropiona octem winnym.
Na bardziej oficjalne obiady podajemy oddzielnie sos i ryż/makaron/kluski na półmisku.
Smacznego chyba nie muszę życzyć: jak dotąd wszyscy oddający się konsumpcji tego dania byli zachwyceni :)

Uwagi:

Indyka można zastąpić kurczakiem lub wieprzowiną. Mięso dobrze jest chociaż na godzinę zamarynować w sosie sojowym, (w ostateczności w oliwie z oliwek) z czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub winnego octu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.05.2004 Magda

Brzmi bardzo smakowicie.... zrobię na 100%!

Zgłoś 20.06.2004 Ata

Pychota! :)

Zgłoś 04.02.2005 Someone

Czy piers z indyka/kurczaka pojedyncza czy podwojna? Juz zetknelam sie z takimi przepisami, gdzie autor mial na mysli podwojna piers.

Zgłoś 13.08.2005 gosia

To jedno z moich ulubionych dan:))

Zgłoś 02.11.2005 7ramzetka

Danie bardzo ciekawe w smaku:).Nawet moja bardzo wybredna "gorsza połowa" była zadowolona, co jest rzadkim zjawiskiem.Udany przepis.polecam:)))

Zgłoś 11.02.2006 piter

pycha

Zgłoś 11.02.2006 ziom

To dobre ale ja nie pisze tak durzo komentarzy jak inni siema.

Zgłoś 11.02.2006 ziom

To dobre ale ja nie pisze tak durzo komentarzy jak inni siema.

Zgłoś 25.05.2006 magda1010

Czy mięso podajemy osobno i polewamy sosem czy wrzucamy wszystko do jednego garka i mieszamy?

Zgłoś 10.05.2007 grzegorz pulawy

polecam własnie zrobiłem, rewelacja!!!!! supe przepis