Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk z brokułami

Tekst i foto Aldona 27-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złprosty50 min.?

Składniki:

1/2 kg filet z indyka, 1 brokuł, 40 dag pieczarek, szklanka słodkiej śmietanki 18%, 1 jajko, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Filet z indyka pokroić w cienkie kwadratowe kotlety i obsmażyć na tłuszczu na rumiano, pieczarki pokroić i udusić na masełku z solą i pieprzem, naczynie żaroodporne wysmarowac tłuszczem i układać warstwami kolejno kawałki indyka, pieczarki brokuł podzielony na wianuszki i znowu indyka, pieczarki i brokuł, na koniec rozbełtać jajko w smietance i zalać to wszystko, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut z termoobiegiem, palce lizać.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Ja to podaję z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki. Jak ktoś woli ziemniaki też moga być.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2006 kasia

Chialabym sprobować tego dania, ale mam pytanie czy brokuły trzeba wcześniej obgotować? Bo mam doświadczenie, że nie były wcześniej obgotowane i w potrawie były lekko twarde. Dziekuje i pozdrawi... Pokaż więcej

Chialabym sprobować tego dania, ale mam pytanie czy brokuły trzeba wcześniej obgotować? Bo mam doświadczenie, że nie były wcześniej obgotowane i w potrawie były lekko twarde. Dziekuje i pozdrawiam

Zgłoś 28.10.2005 miliwvanili

może być niezłe ale chyba za mdłe dodałabym trochę czosnku wyostrzy smak i zagłuszy ten specyficzny zapach indyka

Zgłoś 07.03.2006 Aldona

ja do tej potrawy używam surowego brokuła

Zgłoś 26.12.2006 Katarzyna z Gdyni

Palce lizać!Polecam

Zgłoś 08.02.2008 Inter

dodałbym jeszcze 8 czubatych łyżek curry, i 4 wianki drobno zmielonego czosnku

podawałbym...z litrem zmrożonej wódki

Zgłoś 02.11.2009 Marusia

Ja natomiast do tej potrawy robię sos z mieszanki jogurtu naturalnego, kwasniej smietany, majonezu, w to wrzucam dużą ilość czosnku. Warstwy potrawy posypuje startym żółtym serem i zalewam tym s... Pokaż więcej

Ja natomiast do tej potrawy robię sos z mieszanki jogurtu naturalnego, kwasniej smietany, majonezu, w to wrzucam dużą ilość czosnku. Warstwy potrawy posypuje startym żółtym serem i zalewam tym sosem. Odjazd :) polecam