Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indyk zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim

Tekst i foto Marcin 25-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
435 złprosty45 min.-

Składniki:

Ciasto francuskie - 1 arkusz, mrożony szpinak - 1 opakowanie, jajko - 2 szt., pierś indyka - 1 kg, dodatki: oliwa, czosnek, pieprz, bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Szpinak odparować na patelni, zagęścić bułką tartą, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gdy ostygnie, wbić 1 jajko i dodać 3 łyżki oliwy (będzie potrzebna mięsu). Mięso pokroić w długie paski, doprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto francuskie, posmarować rozbitym jajkiem, na środku najpierw ułożyć masę ze szpinaku, potem paski mięsa. Całość szczelnie zawinąć, robiąc u dołu kilka dziurek (aby wypłynął nadmiar soku).
Nagrzać piekarnik do 190 st. C, piec 45 minut.
Najlepiej piec na kratce nad blachą (tam zbiera się tłuszcz).

Jak podawać?

Podawać najlepiej na sosie jogurtowym (jogurt, oliwa, cukier, sól, kurkuma, papryka ostra), z ryżem i blanszowanym porem.

Uwagi:

W przypadku pieczenia na blasze musimy się liczyć z rozmoknięciem dołu ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2008 Dagi

Wygląda pysznie,myślę ,że to idealna potrawa dla specjalnego gościa.Napewno wypróbuję.Szacun dla autora

Zgłoś 20.01.2012 Asia B.

Ja mam tylko wątpliwości, czy 1kg mięsa do tego przepisu to nie za dużo? Ja bym wzięła 1 tackę Indykpolu po prostu. I czy zblanszowany por będzie ok?

Zgłoś 19.06.2013 gość

My problem was a wall until I read this, then I smsaehd it.