Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indykowa potrawka w sosie własnym

Tekst i foto KrysiaMisia 18-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

- są dwa warianty: kupujemy albo tzw. gulaszowe z indyka, albo podudzia z indyka. To i to dobre.
- 2-3 cebule,
- papryka w proszku słodka,
- sól,
- pieprz,
- maggi,
- sos sojowy,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- margaryna Palma,
- kopiasta łyżeczka koncentaru pomidorowego.

Jak przyrządzić:

1. Podudzia obgotowujemy w wodzie z kostką rosołową, gdy półmiękkie - wyjmujemy i obieramy z mięska, odrywając z pałej takie "drzazgi" mięsne na grubość palca. Kości i ścięgna dajemy zaprzyjaźnionemu psu.
2. Gulaszowe z indyka wycinamy z wszystkich błon, kroimy w kostkę 2x2 cm i obsmażamy na bardzo gorącym oleju - do zrumienienia, wyjmujemy, odkładamy w ciepłe miejsce.

I teraz już dla obu opcji tak samo:
rozgrzewamy w rondlu margarynę - 2-3 łyżki i wrzucamy na nią pokrojon drobniutko cebulę. Smażymy do mocno złotego koloru. Wrzucamy kawałeczki mięsa, chwilę smażymy razem, potem podlewamy wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem. Mięsko prawdopodobnie po dojściu do miękkości lekko się rozwali, ale to nie szkodzi. Dolewamy wody w razie wyparowania, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozgotuje. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą (ostrożnie, vegeta też słona!), odrobiną sosu sojowego, papryką w proszku. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie - na tyle, by powstał odpowiednio gęsty sos. Na koniec rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i kończymy dzieło.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni.

Jak podawać?

Jest to i mięsko, i od razu sos - więc polewamy po pure ziemniaczanym lub kaszy, do tego świetnie komponują się dobrze ukiszone ogóreczki, względnie czerwona kapusta, no co tam komu pasuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.11.2003 Krystyna

Smaczne i spradzone.Lepsze z ścinkami indyk można zastąpić droiem.Ja proponuje bez koncentratu ale zato ze śmietaną lub jogurtem.Smacznego

Zgłoś 12.11.2003 veronique

A ja proponuje bez vegety, ale za to ze smacznymi naturalnymi ziolowymi przyprawami wg. uznania.

Zgłoś 13.01.2004 sasza

i bez mąki bo to nie zdrowe .poza tym pycha.

Zgłoś 19.01.2006 7ramzetka

Absolutna pychota:) Polecam gorąco.

Zgłoś 29.10.2006 hala

szukalam przepisu na gulasz i znalazlam -dziekuje.

Zgłoś 07.03.2011 jacek

Przepis dobry ale żal mi zaprzyjaźnionego psa.Nie powinien dostawać kości drobiowych ponieważ łupią się one na drzazgi (ostre) i mogą uszkodzić przełyk lub dalsze odcinki przewodu pokarmowego.Po... Pokaż więcej

Przepis dobry ale żal mi zaprzyjaźnionego psa.Nie powinien dostawać kości drobiowych ponieważ łupią się one na drzazgi (ostre) i mogą uszkodzić przełyk lub dalsze odcinki przewodu pokarmowego.Pozdrawiam.

Zgłoś 06.01.2008 holyserver39

Dziękuję za umieszczenie przepisu na gulasz na bezpłatnej stronie.

Szczególnie dlatego, że mi jako facetowi trudno w ogóle o przepisy jak nie ma matki, babki ani żony w domu.

Poz... Pokaż więcej

Dziękuję za umieszczenie przepisu na gulasz na bezpłatnej stronie.

Szczególnie dlatego, że mi jako facetowi trudno w ogóle o przepisy jak nie ma matki, babki ani żony w domu.

Pozdrawiam Krysie.

Mr A