Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jacusiowa rybka

Tekst i foto ela,siostra jacka 15-09-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
28 złprosty8-10 min.niska/średnia

Składniki:

4 zamrożone filety z morszczuka, świeża natka pietruszki, świeża 1 ostra mała papryczka, główka czosnku, 1/3 szklanki oleju z oliwek, sól, 1 cytryna.

Jak przyrządzić:

Na teflonową patelnię wlewamy olej i zostawiamy, by się rozgrzał, po czym kładziemy zamrożone filety, posypujemy je solą, dodajemy jednocześnie całe ząbki czosnku lekko zmiażdżone i pokrojoną na drobno papryczkę w miejsca pomiędzy filetami na patelni. Przykrywamy szczelnie patelnię pokrywką i zostawiamy na jakieś 5 minut na średnim ogniu, nie mieszamy i nie przekładamy na drugą stronę. Po 5 minutach odsłaniamy patelnię, zmniejszamy ogień, posypujemy całość poszarpaną natką pietruszki i po 2 minutach danie jest gotowe do zdjęcia z patelni. Wykładamy na talerz, polewamy sosem, który został na patelni i dodatkowo wyciskamy na rybę ząbek cytryny, można podawać z ziemniakami z wody lub w mundurkach albo z chlebem.

Uwagi:

Przepis oryginalnie pochodzi z Włoch, ale jako że mój młodszy brat nie potrafił wymówić prawidłowo nazwy, wiec przechrzciliśmy ją na "jacusiową rybkę".

Czas przygotowania:

Bardzo łatwe i tanie danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2009 mastablasta,

ćwiartka :)

Zgłoś 23.09.2009 dan,

ile to jest ząbek cytryny?

Zgłoś 19.06.2013 gość

Bardzo czesto miweam takie dni Patrycjo ;)Gdy pogoda jest ladna - wole isc gdzies w plener; gdy jest brzydka - czasami wybieram wtedy film lub ksiazke, a gotowanie schodzi na dalszy plan.Latem c... Pokaż więcej

Bardzo czesto miweam takie dni Patrycjo ;)Gdy pogoda jest ladna - wole isc gdzies w plener; gdy jest brzydka - czasami wybieram wtedy film lub ksiazke, a gotowanie schodzi na dalszy plan.Latem czesto zywimy sie wlasnie pieczonymi warzywami; pomidory, cuki