Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jaja faszerowane pięknie kolorowe

Tekst i foto AgAnAl 31-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

Jajka, masło, majonez.
Dodatki: vegeta, pieprz, zielona pietruszka, papryka czerwona mielona słodka i pieprz cayenne, chrzan.

Jak przyrządzić:

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.
A teraz - w zależności od tego, jaki chcemy kolor:
1. Na jasnożółto i chrzanowo, czyli dość ostro- widelcem dokładnie rozdrabniam żółtka w miseczce. Dodaję około łyżeczki masła na każde 3 kolejne jajka. Dodaję łyżeczkę chrzanu. Przyprawiam odrobiną vegety i czarnym mielonym pieprzem. Łączę z majonezem w takiej ilości, żeby masa była gładka, ale nie za mokra.

2. Na zieloniutko i delikatnie - rozdrabniamy żółtka jak wyżej+ masełko. Siekam drobno jakieś dwie łyżki zielonej pietruszeczki. Dodaję ja do żółtek. Posypuję odrobiną vegety. Łączę z majonezem i dokładnie mieszam tak, aby masa była jak wyżej - gładka, ale nie "rozciapciana".

3. Na czerwono i OOOOOstro - z żółtkami robię to, co powyżej+ masełko. Następnie sypę czerwona słodką papryczkę mieloną (dość dużo) i odrobinę pieprzu cayenne.

Dodaję odrobinę vegety i majonez. Mieszam dokładnie na gładko. Dodawać tyle papryczki, żeby kolor był mocno czerwony.

Następnie owe nadzienia nakładam do białek, z których oczywiście te żółtka wyjęłam, tak, aby wystawały apetycznymi zaokrągleniami sporawo nad białka.

Potrzebne przybory:

Nożyk, widelec i miseczka.

Jak podawać?

Jeśli nie mamy półmiska na jajka, można podawać w nastepujacy sposób - każdą połówkę jajka położyć na fragmencie listka zielonej sałaty i kłaść najlepiej na białym talerzu. Jajka na żółto najlepiej dekorować trójkącikami czerwonej papryczki lub groszkiem. Na zielono - cytrynką, papryczką lub samym majonezem. Na czerwono - majonezem. Ewentualnie odrobiną zielonej pietruszki.
Pozdrawiam i życzę smacznego...

Uwagi:

Do dekoracji: pokrojone w trójkąciki czerwone papryczki świeże, pokrojone w trójkąciki kawałki cytrynki wcześniej sparzonej, zielony groszek, liście sałaty, majonez.

Czas przygotowania:

Jeśli mamy ugotowane już jajeczka, to tylko liczymy jakieś 10 minutek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.01.2004 madzik

ładnie brzmi i dobre na wielkanoc

Zgłoś 21.03.2005 sylwestrone

NO ....... bardzo fajne jajka a moze znasz jeszcze ijnne przeisy na wielkanoc ale te sa smaczne robilem je jeszcze mozna dodac szynke do zoltek i wtedy maja ciapkowaty kolor pozdro

Zgłoś 13.04.2006 Jagusia

Dokladnie zgadzam sie z Martana. Brrrrr sam "miodzik".

Zgłoś 02.06.2007 k0m0r

No i jeszcze ta vegeta do wszystkiego... Curry sie dodaje, nie vegete!