Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jaja na boczku

Tekst i foto jurek 14-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

boczek wędzony trochę mniej tłusty,
jaja,
coś w typie vegety

Jak przyrządzić:

Boczek w plastrach nie za cienkich ułożyć na dnie naczynia. Boczek musi być słony.
Wypiec w piekarniku (ale nie na wiór), co powinno zająć 15 min. Następnie odlać wytopiony tłuszcz, a pewnie będzie dużo.
Na to, co zostało, wlać jaja przprawione i zapiec do skutku.
Jaja w całości lub rozbełtane.

Jak podawać?

Równie szybko jak się robi.

Uwagi:

Cały problem, jaki miałem, to równomierna metoda zapiekania dla całego naczynia. Robiłem to w blasze do pieczenia ciasta, 8 jaj na cztery osoby. Wiadomo, gusta nie podlegają dyskusji, ale oliwki pokrojone w połówki i wrzucone na wierzch - palce lizać. Następne będą ziołowe przyprawy.
Proste, znaczy robota dla leniwego chłopa.

Czas przygotowania:

A bo ja wiem?
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2013 gość

Unbeilevalbe how well-written and informative this was.