Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jajecznica po włosku

Tekst i foto Marycha 24-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-prosty10 min.-

Składniki:

2 duże jaja strusie, dwa duże ziemniaki, jedna marchew duża, 1/2 pomarańczy, 2 kiwi, musztarda do smaku, dwie szczypty soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru.

Jak przyrządzić:

Umyć strusie jaja. Obgotować marchewkę, soląc ją przy tym oraz ugotować ziemniaki. Pomarańczę umyć, obrać i pokroić w kostkę, a kiwi obrać ze skórki jak najcieniej i też pokroić w kosteczkę. Ugotowane i podgotowane warzywa położyć na gorącej patelni i podsmażyć. Następnie wbić jaja i wszystko wymieszać. Gdy już konsystencja jajecznicy będzie satysfakcjonująca, wrzucić pokrojone wcześniej owoce. Na sam koniec dodać przyprawy z cukrem, pomieszać, a następnie dodać musztardę do smaku.

Potrzebne przybory:

duża patelnia

Uwagi:

Do sporządzenia wymagane jest posiadanie dość dużej patelni!
Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2006 Łobuz

Ktoś sobie jaja strusie robi...

Zgłoś 24.04.2006 nocnyptak

strusie jaja................ i całość kosztuje 5 zł....... to dopiero jaja!

Zgłoś 25.04.2006 Klaudyna_28

Tez myslalam, ze ktos sobie strusie jaja robi, ale postanowilam sprubowac przygotowac ta potrawe. Sklonil mnie do tego fakt, ze mieszkam w poblizu strusiej farmy i zdobycie jaj nie bylo klopotem... Pokaż więcej

Tez myslalam, ze ktos sobie strusie jaja robi, ale postanowilam sprubowac przygotowac ta potrawe. Sklonil mnie do tego fakt, ze mieszkam w poblizu strusiej farmy i zdobycie jaj nie bylo klopotem. Nie bylam pewna co z tego wyjdzie w czasie gotowania, ale nie poddawalam sie. Przyznacie sami, ze dobor skladnikow nie jest najszczesliwszy. Niemniej jednak moj maz byl zachwycony, a i dzieci z checia zjadly jajecznice po wlosku! Wszystko bylo bardzo pyszne! Wniosek jest jeden: trzeba miec troche wyobrazni i byc otwartym na wszelkie nowosci.

Chcialabym sprostowac przedmowce, iz koszt nie zostal podany w opisie. Liczba 5 dotyczy ilosci porcji (w moim przypadku wyszla nieco wyzsza).

Zgłoś 25.04.2006 Makucha

Wszystko fajnie, ale kiedy byłam na pokazie obróbki kulinarnej jaj strusich (w Poznaniu na tzw. Polagrze), pan przygotowujący jajecznicę podkreślał, że koniecznie trzeba dodać do jaj strusich (w... Pokaż więcej

Wszystko fajnie, ale kiedy byłam na pokazie obróbki kulinarnej jaj strusich (w Poznaniu na tzw. Polagrze), pan przygotowujący jajecznicę podkreślał, że koniecznie trzeba dodać do jaj strusich (w jajecznicy) mleko, bo same są za gęste(?) za skondensowane(?), cos takiego. Pamiętam dobrze, a w tym przepisie wszystko wychodzi i jest pyszne...

Zgłoś 25.04.2006 Klaudyna_28

Tez tak kiedys slyszalam o tym mleku. Byc moze tu chodzi o to, ze owoce puszczaja sok, a z posolonych warzyw wychodzi troche wody.... U mnie konsystencja jajecznicy byla w porzadku.

Zgłoś 10.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Oj, lubie eksperymenty w kuchni ale ten mnie jakos nie przekonuje, moze sprobuje ale na wszelki wypadek zrobie z polowy porcji kazdego ze skladnikow. PS - kiedys balam sie slimakow i az mi sie m... Pokaż więcej

Oj, lubie eksperymenty w kuchni ale ten mnie jakos nie przekonuje, moze sprobuje ale na wszelki wypadek zrobie z polowy porcji kazdego ze skladnikow. PS - kiedys balam sie slimakow i az mi sie mdlo robilo na mysl o jedzeniu tych stworzonek a teraz z przyjemnoscia je jem, wiec pewnie z jajecznica po wlosku bedzie tak samo, pozdrawiam.

Zgłoś 24.06.2008 Kuba

BOŻE KOCHANY! JAJECZNICA PO WŁOSKU ZE STRUSICH JAJ! BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!

Co za amatorszczyzna! Może jeszcze ketchup i kapustę kiszoną?