Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka faszerowane na ciepło

Tekst i foto Magdalena 31-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostydo 30 min.?

Składniki:

jajka, cebula, natka pietruszki, bułka tarta, olej, przyprawy

Jak przyrządzić:

Najpierw gotuję jajka na twardo, już wystudzonych nie obieram, tylko w skorupce kroję wzdłuż na pół, tak żeby nie uszkodzić skorupki. Delikatnie wyjmuję jajko, drobniutko kroję i do miseczki. Połówki odkładam na bok, bo będą potrzebne. Cebulę siekam drobniutko i wrzucam na gorący olej aż się zeszkli, dorzucam do jajek. Do tego dodaję posiekaną natkę i przyprawy. Mam już gotowy farsz, którym (łyżeczką) napełniam skorupki, a następnie stronę z farszem maczam w bułce tartej i kładę na patelnię aż się bułka przyrumieni.

Potrzebne przybory:

nóż, deska, patelnia

Uwagi:

Podaję w skorupkach, prosto z patelni na stół, jeśli mi wyjdzie więcej farszu, to wykorzystuję skorupki jeszcze raz.

Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.03.2005 Monia

Takie jajeczka też znam i uwielbiam. Jeśli znacie jakieś wariacje na ten temat, prześlijcie mi je. Pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 19.03.2005 ola

ja dodaje szypiorek koperek duzoo no i pietruszke ale bez smazonej cebulki taka wersja zielona przybliza lato:) i po smazeniu na 10 min do rozgrzanego piekarnika by przeszly aromatem i mniam

Zgłoś 05.05.2005 ixi

zamiast cebulki - pieczarki :)

Zgłoś 31.08.2005 Sumire

A ja dodaję koncentrat pomidorowy 1 puszka na 12 jaj i szyneczkę :]

Zgłoś 23.10.2005 kuba

ja siekam tez bialka i dopiero wszystko razem mieszam i na masle sie podsmaza

Zgłoś 21.03.2008 Zosia

A ja wyjęte jajka miksuję z odrobiną miękkiego masła, solą, pieprzem, b. drobno posiekaną natką, szczypiorkiem, koperkiem i gładką masą nadziewam skorupki. Przez zmiksowanie zmniejsza się objęto... Pokaż więcej

A ja wyjęte jajka miksuję z odrobiną miękkiego masła, solą, pieprzem, b. drobno posiekaną natką, szczypiorkiem, koperkiem i gładką masą nadziewam skorupki. Przez zmiksowanie zmniejsza się objętość farszu i cały jest wykorzystany. Później maczam w tartej bułce i krótko smażę na patelni na maśle, oliwie, oleju. Smacznego!

Zgłoś 21.03.2008 Alien

Jajka- pycha! Zawsze jadłam takie u mojej babci Haliny na Wielkanoc, najlepsza ta chrupiąca bułeczka...

Na ciepło i na zimno- polecam, nie ma nic lepszego!!!

Zgłoś 26.04.2011

Takie jajka robiła moja babcia. Dziekuję za przypomnienie smaków z dzieciństwa. Pycha!!! Jutro robię!