Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka faszerowane pieczarkami

Tekst i foto Asia 18-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-410 złprosty30 min.?

Składniki:

10 jaj,
30 dag pieczarek,
1-2 listki laurowe,
2 łyżeczki masła,
sól,
pieprz,
1-2 łyżki majonezu (wg uznania),
zielona pietruszka

Jak przyrządzić:

Ugotowane na twardo i ostudzone jajka obrać ze skorupek i przekroić każde wzdłuż, wyjąć żółtka.
Pieczarki drobno pokroić i udusić na maśle z listkiem laurowym, solą i pieprzem, wystudzić.
Żółtka, pieczarki i drobniutko posiekaną natkę pietruszki wymieszać z majonezem.
Farszem nadziewać połówki jajek.
Podawać na liściach sałaty posypane natką pietruszki.
Smacznego.

Jak podawać?

Na liściach sałaty lub na plastrach pomidorów.

Uwagi:

Można podobnie przyrządzać jajka faszerowane np. z tuńczykiem.

Czas przygotowania:

10 min gotowanie jajek, 20 min pozostałe czynności.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.09.2006 nika

miałam okazje skosztować kiedyś potrawę bardzo podobną do tej, z łososiem i byyyło pyycha, jest to dosyć pracochłonne ale bardzo efektowne wbrew pozorom, wyprubuję teraz z grzybkami

Zgłoś 19.03.2008 zora21

A ja proponoję świeze pieczarki pokroić w drobną kosteczkę,posolić i odstawić,az puści sok.Odcisnąc.wymieszać z ugotowanym zółtkiem i posiekana natką,dobrze doprawić-bardzo duzo pieprzu.,dodać n... Pokaż więcej

A ja proponoję świeze pieczarki pokroić w drobną kosteczkę,posolić i odstawić,az puści sok.Odcisnąc.wymieszać z ugotowanym zółtkiem i posiekana natką,dobrze doprawić-bardzo duzo pieprzu.,dodać nieduzą ilosc majonezu.I tak przygotowaną masę nałozyć na jajka.

Smacznego.