Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka na parze

Tekst i foto 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty2-3 min.?

Składniki:

jajka, masło, sól, inne przyprawy wedle uznania

Jak przyrządzić:

Do małego garnuszka z wodą wkładamy mniejszy - do niego wrzucamy łyżeczkę masła.
Czekamy, aż woda zacznie się gotować, wtedy też zacznie się rozpuszczać masło. Gdy całkiem się rozpuści, wbijamy jajka, pamiętając o tym, aby cały czas je mieszać, ponieważ łatwo przywierają do dna garnuszka. Solimy do smaku.
Gdy jajo się zetnie, ostrożnie wyciągamy garnuszek i wykładamy jajko do miseczki lub jemy bezpośrednio z naczynia, w którym je przygotowywaliśmy.

Jak podawać?

Jak jajecznicę.

Uwagi:

Może nie brzmi za ciekawie, ale polecam, jest rewelacyjne! Wszystkim znajomym bardzo smakowało, niektórzy życzyli sobie ze szczypiorkiem. Cóż, kwestia gustu :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.10.2006 high-heels

hej, to sa jajka po wiedensku!

Najlepiej gotowac je w szklance, nie w garnuszku, wtedy ladnie poda sie je na stol w tym samym naczyniu. MOze byc garnuszek z gliny, ostatecznie. Chodzi o t... Pokaż więcej

hej, to sa jajka po wiedensku!

Najlepiej gotowac je w szklance, nie w garnuszku, wtedy ladnie poda sie je na stol w tym samym naczyniu. MOze byc garnuszek z gliny, ostatecznie. Chodzi o to, zeby ich nie przekladac w inne naczynie, bo beda nieapetyczne i straca temperature :-)

Zgłoś 21.02.2008 Syn Farmaceuty

Siemka, nie próbowałem tego przepisu, ale to wygląda jak angielskie / pouch egg / tyle, że moją wersję robi się dużo łatwiej, do patelni nalewa się wody prawie po sam brzeg, ale wiecie nie do ko... Pokaż więcej

Siemka, nie próbowałem tego przepisu, ale to wygląda jak angielskie / pouch egg / tyle, że moją wersję robi się dużo łatwiej, do patelni nalewa się wody prawie po sam brzeg, ale wiecie nie do końca, do tego dolewa się chyba troszkę białego wina, czy jakiejś oliwy, ... następnie wbija się jajko, i czeka aż się zrobi, jak się woda pod patelnią zagotuje trzymamy ją na małym ogniu cały czas.

to tak na marginesie.

Pozdrawiam

Zgłoś 23.12.2011 fantagirro

to fajny przepis i wyszło mi doskonale bardzo przepyszne