Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka na parze ze szparagami

Tekst i foto ADAM 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
510 złprosty20 min.niska

Składniki:

5 jaj,
szklanka mleka,
2 łyżki startego żółtego sera,
koperek,
cukier,
sól,
40 dag szparagów,
masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania filiżanek

Jak przyrządzić:

Szparagi oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze.
Jaja mieszamy z mlekiem, koprem i przyprawami, dodając utarty żółty ser.
Ugotowane szparagi wkładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
Szparagi zalewamy masą z jaj.
Filiżanki szczelnie zamykamy i gotujemy na parze.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne filiżanki

Jak podawać?

Jaja podajemy z ryżem ugotowanym na parze i zieloną sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.06.2006 aga

Ludzie czy wam mózg nie zaparuje przez te parowary??????????

Zgłoś 15.06.2007 basia

Przepis brzmi pysznie, ale skąd ja wezmę parowar??!! A jakie szparagi należy urzyć; białe czy zielone?? te drugie są znacznie delikatniejsze.