Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka panierowane z sosem ziołowym

Tekst i foto kalina 15-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty25 min.jedna porcja 491 kcal

Składniki:

9 jajek,
100 g majonezu,
100 g chudego jogurtu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i biały pieprz,
4 łyżeczki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha),
2 łyżki mąki,
3 łyżeczki bułki tartej,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Jajka gotować przez 8 minut, ugotowane przełożyć do zimnej wody i obrać (8 sztuk).
Jogurt wymieszać z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny, dodać majonez. Doprawić do smaku i dodać do niego posiekane zioła.
Surowe 1 jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące i w surowym jajku i w bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze do nich przylegała.
Do rondla wlać olej (warstwa ok. 6 cm) i rozgrzać go, jajka ostrożnie wkładać do oleju i smażyć na złocisty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie. Podawać gorące.

Potrzebne przybory:

rondel, łyżka cedzakowa oraz pergamin, ew. ręczniki kuchenne papierowe

Jak podawać?

Jako dodatki bułka francuska lub ziemniaki w mundurkach i sałatka z marchwi i pora.

Uwagi:

Smażenie w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

Cool! That's a clever way of looinkg at it!