Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka w sosie beszamelowym

Tekst i foto Asieńka 20-05-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty30 min.średnia

Składniki:

10 jajek, tłuszcz do wysmarowania formy, kawałek żółtego sera.

Na sos beszamelowy:

2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka lub śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz.

Jak przyrządzić:

Jajka ugotować na twardo. Przygotować sos beszamelowy: masło włożyć do rondelka i powoli rozpuszczać. Na płynny tłuszcz dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Należy uważać, żeby masy nie przyrumienić. Następnie wlewamy połowę mleka lub śmietany. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nie powstała wielka klucha. Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się zagęszcza. Wlewamy pozostałą część mleka lub śmietany. Prawidłowa konsystencja sosu przypomina gęstą śmietanę. Gdy sos jest już odpowiednio gęsty, dodajemy gałkę muszkatołową, biały pieprz i sól – do smaku. Ugotowane jajka obieramy i przekrajmy na połówki. Układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 – 150 stopni C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, rondel, trzepaczka.

Uwagi:

Po wyjęciu możemy dodatkowo posypać grzaneczkami przyrządzonymi z chleba lub bagietki.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.