Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jajka w sosie musztardowym

Tekst i foto Kikka-14 lat 30-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.średnia/ wysoka

Składniki:

1 łyżka masła, 2-3 łyżki musztardy, pół łyżki mąki, pół szklanki wody, 4-5 jajek, ziemniaki (zależnie od upodobania), sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, po jego roztopieniu dodajemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Tworzymy coś w rodzaju zasmażki (nie można dopuścić do przypalenia!). Potem dodajemy musztardę i zaraz szybko wodę (pamiętając o mieszaniu). Następnie doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy sos jest już zrobiony, gotujemy jajka na twardo. Ziemniaki powinniśmy zacząć gotować mniej więcej w tym samym czasie co sos. Całość nakładamy na talerz. Życzę smacznego! :)

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, talerze, nóż, trzepaczka

Jak podawać?

Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu, ziemniaki nałożyć obok jajka. Całość obficie polać sosem. Najlepiej smakuje z sokiem pomarańczowym.

Uwagi:

Podczas dodawania kolejnych składników sosu całość należy dokładnie mieszać (najlepiej trzepaczką), tak aby uniknąć powstania grudek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2008 ewairea

Ja dodaję jeszcze trochę chrzanu .

Zgłoś 24.02.2008 lili

pychotka