Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jako po wiedeńsku

Tekst i foto Fruzia 22-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
21 złprosty6 min.?

Składniki:

jajko,
ocet,
woda,
sól

Jak przyrządzić:

Wbić jajko do szklanki. W międzyczasie zagotować wodę z odrobiną soli i octu. Delikatnie wlać jajko do wody, poczekać 3-4 min, w mięczyczasie możemy potańczyc (salsę lub walc wiedeński).
Po upływie 3-4 min cedzakiem wyciągnąć jajko.

Potrzebne przybory:

garnek, cedzak, miseczka

Jak podawać?

na talerzu

Uwagi:

W międzyczasie możemy pooglądać Gwiezdne Wrota.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2006 Martana

Wybacz Fruziu ale to jest zwykle jajko w koszulce i tyle ma wspolnego z wiedenskim co ja z rasizmem, czyli nic.

Jajko po wiedensku to jajko polsurowe rozbeltane w szklance.

Troche ... Pokaż więcej

Wybacz Fruziu ale to jest zwykle jajko w koszulce i tyle ma wspolnego z wiedenskim co ja z rasizmem, czyli nic.

Jajko po wiedensku to jajko polsurowe rozbeltane w szklance.

Troche wiedzy kulinarnej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 16.03.2006 mlody

jajko w koszulkach to inna nazwa jajka po wiedensku nie przejmuj sie tym komentarzem nara

Zgłoś 14.04.2006 marciszek

to jajko faktycznie ma byc w szklance, ale ze szklanka wstawione do wrzatku, bialko ma sie sciac, a zoltko nie, w tej samej szklance sie je podaje... oj ludzie ludzie... tak sie rodza ploty kuli... Pokaż więcej

to jajko faktycznie ma byc w szklance, ale ze szklanka wstawione do wrzatku, bialko ma sie sciac, a zoltko nie, w tej samej szklance sie je podaje... oj ludzie ludzie... tak sie rodza ploty kulinarne :/

Zgłoś 16.02.2007 Neo

Poraża mnie wasza wiedza:

SKŁADNIKI:

2 jaja,

10g masła,

sól

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku zagotować wodę. Do szklanki wybić uprzednio umyte jaja i nie mies... Pokaż więcej

Poraża mnie wasza wiedza:

SKŁADNIKI:

2 jaja,

10g masła,

sól

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku zagotować wodę. Do szklanki wybić uprzednio umyte jaja i nie mieszając wstawić do kąpieli wodnej na 3-4 minuty. Obserwować kolejne zmiany białka i żółtka. Gdy białko jest ścięte, wyjąć szklankę z wody, postawić na podstawce z łyżeczka, na jajo dać porcje świeżego, surowego masła i szczyptę soli.

Zgłoś 22.12.2006 aaaaa

oj Boze ci sie najwiecej wypowiadaja co guzik wiedza. Jajko po wiedensku to inaczej jako w koszulce i rozbija sie je na talerzyk lub do szklanki i delikatnie wlewa do wody. tak sie sklada,ze mam... Pokaż więcej

oj Boze ci sie najwiecej wypowiadaja co guzik wiedza. Jajko po wiedensku to inaczej jako w koszulce i rozbija sie je na talerzyk lub do szklanki i delikatnie wlewa do wody. tak sie sklada,ze mam przed soba ksiazke z przedmiotu zawodowego.

Zgłoś 05.10.2007 paula

do kitu ale to nic

Zgłoś 10.06.2007 inz.

eehh:

jajko w koszulce to normalnie do wody delikatnie, a po wiedensku to w szklance i podawane z maslem i sola - taka roznica.

Zgłoś 14.10.2007 Mott

Przecie napisala Jako a nie Jajko. Zamiast dywagowac o sztuce kulinarnej nauczcie sie czytac

Zgłoś 17.12.2007 kazia

Wstawiasz na 30 sekund wybite do szklanki jajka do mikrofalówki i masz z głowy. pozdrowienia :)

Zgłoś 01.02.2008 deelfin

heh... w kuchni o2 porcja dobrego humoru,jajko po wiedensku...jajko w koszulce...a w końcu okazuje sie ze to nie jajko tylko jako...a co to jest jako?

Zgłoś 27.08.2008 Krakus

Bo mylą pojęcia, jajko po wiedeńsku to nie to samo co w koszulce. Koniec kropka

Zgłoś 14.07.2009 aga

jajko po wiedensku to sciete bialko plynne zoltko, w szklance rozmieszane z maslem sola i pieprzem :)

Zgłoś 18.03.2012 yyyyyyychchch...

jajko w koszulce to inaczej jajko po benedyktyńsku, a w szklance to po wiedeńsku..

Zgłoś 23.03.2013 gość

Sorki ale to jajko po benedyktyńsku z Wiedeńskim nie ma nic wspólnego