Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jam jest ziemniak

Tekst i foto PRAWDZIWA Martana 21-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.srednia

Składniki:

Duże, młode ziemniaki, cebula, masło, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Każdy ziemniak przekrajamy na pół i wkładamy do środka łyżkę masła, składamy jak kanapkę.
Powlekamy piórkami cebuli (wystarczy sporą cebulę przekroić na czworo i rozdzielić warstwy). Wszystko pieprzymy, solimy - jeśli ktoś lubi, to używamy większej ilości przypraw - czosnek mile widziany. Ziemniaki szczelnie zawijamy w folię i hop - na grill, a jeszcze lepiej do wypalającego się żaru z ogniska.

Potrzebne przybory:

grill lub ognisko, folia aluminiowa

Jak podawać?

Do ręki, kiedy ziemniak zmięknie, a aromat cebuli rozniesie się po okolicy. Byle ostrożnie, gorące!

Uwagi:

Można do naszych ziemniaków dorzucić pieczarki, pieczone w ognisku, smażone na grillu, jak kto lubi. Masła należy dać sporo i często ziemniaki przekładać, wtedy roztopiony tłuszcz wypłynie ze środka ziemniaka i nie pozwoli przypalić się cebuli. Zamykajcie paczuszki z folii aluminiowej szczelnie, bo inaczej wszystko co płynne wypłynie do ognia i będzie koniec zabawy:(

Czas przygotowania:

Nie odpowiem na to pytanie:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2007 waśko-da-gama

Mniam :)

Zgłoś 25.04.2007 pyrunia

ohyda

Zgłoś 06.08.2008 eMetka

Pyszności...

Smak dzieciństwa..