Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Japońskie krokiety

Tekst i foto Elfir 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?7 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków,
0,7 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
3 cebule.
Panierka: bułka tarta, jajko, mąka.
Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, gałka muszkatołowa, oliwa

Jak przyrządzić:

Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na gładką masę z oliwą, gałką i solą.
Usmażyć posiekaną drobno cebulę z mięsem i przyprawami. Ostudzić. Z mięsnej masy formować podłużne wałeczki, które później należy oblepić masą ziemniaczaną. Przygotowane krokiety obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia

Jak podawać?

Ponieważ smażyły się w tłuszczu, a ziemniaki są nieco mdłe, polecam coś marynowanego lub ostrego, np. chrzan wasabi, keczup, sałatkę z konserwowych ogórków, cebuli i papryki, pikle.

Potrawę nazwałam "japońską", gdyż przepis wyczytałam w japońskim czasopiśmie wydawanym dla młodzieży - obcokrajowców uczącej się języka japońskiego.

Uwagi:

Jeśli masa mięsna nie bedzie się kleiła, należy wbić do niej jajko i nieco bułki tartej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.06.2006 Karolina

To prawda, ze w Japonii istnieje taka potrawa. Japonczycy bardzo lubia krokiety ziemniaczane, ktore ksztaltem podobne sa po prostu do kotletow mielonych i nie sa zawijane w ciasto nalesnikowe ja... Pokaż więcej

To prawda, ze w Japonii istnieje taka potrawa. Japonczycy bardzo lubia krokiety ziemniaczane, ktore ksztaltem podobne sa po prostu do kotletow mielonych i nie sa zawijane w ciasto nalesnikowe jak nasze polskie krokiety.

Mozna je kupic w kazdym sklepie z zywnoscia. W Japonii krokiety ziemniaczane nie sa traktowane jako oddzielne danie. Z regoly jednego krokieta podaje sie do obiadu i je z ryzem, jakas salatka, kawalkiem ryby. Sa na prawde smaczne