Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jarski wieniec ziemniaczany z potrawką pieczarkową

Tekst i foto Julita 13-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo? złśredni60 min.690 kcal / porcja

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- oregano,
- 1 kg pieczarek,
- cebula,
- 5 łyżek masła,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 25 dag gęstej śmietany,
- szklanka mleka,
- 10 dag startej goudy,
- pół szklanki kremówki.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, ugotować. pieczarki umyć, większe przekroić. Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać pieczarki i smażyć 6-8 minut. Polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać 20 dag gęstej śmietany oraz oregano.
Ziemniaki odcedzić i utłuc z resztą masła, powoli wlewac mleko. Przyprawić solą i gałką. Piure przełożyc do rękawacukierniczego. Wycisnąć ozdobny pierścień w okrągłej formie do zapiekanek. Posrodku umieścić pieczarki. Resztę gęstej śmietany wymieszać z połową sera i kremówką. Przyprawić solą. pieprzem i oregano, polać danie. Posypać resztą sera i zapiekać 20 minut w temp. 200 C.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska do krojenia, patelnia, rękaw cukierniczy, forma do zapiekanek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2004 jak ten pierścień

wycisnąć w rękawie cukierniczym i jednocześnie w okrągłej formie?

Zgłoś 25.09.2004 koala

no to chyba dosc jasne-z rekawa cukierniczego wycisnac do okraglej formy w sensie tak jakby po brzegu...

Zgłoś 25.09.2004 koala

kurde,no i sama sie zgubilam ;]

Zgłoś 27.09.2004 Julita

Właśnie tak jak napisała KOALA, wyciskamy z rękawa cukierniczego po brzegach okrągłej formy, a w środku ma być potrawka z pieczarek

Zgłoś 17.11.2004 araminta

Zrobiłam wieniec "na raty" w jeden dzień przygotowałam pieczarki a w następny całą resztę i muszę przyznać że jest to ciekawa propozycja. Zdecydowanie lepsza następnego dnia z jakimś o... Pokaż więcej

Zrobiłam wieniec "na raty" w jeden dzień przygotowałam pieczarki a w następny całą resztę i muszę przyznać że jest to ciekawa propozycja. Zdecydowanie lepsza następnego dnia z jakimś ostrym sosikiem na bazie jogurtu natur.

Dla niezdecydowanych i wątpliwych - nie dysponowałam rękawem cukierniczym, masę ziemniaczaną swobodnie można kształtować łyżką na obwodzie foremki :)

Zgłoś 11.09.2006 katherinne

Polecam! Zrobiłam! Toż to niebo w gębie! Tylko jedna uwaga, sosik z pieczarek chyba należy odlać, chyba, że ja po prostu przetrzymałam je za długo na patelni, ale i tak coś niesamowitego!! dobrz... Pokaż więcej

Polecam! Zrobiłam! Toż to niebo w gębie! Tylko jedna uwaga, sosik z pieczarek chyba należy odlać, chyba, że ja po prostu przetrzymałam je za długo na patelni, ale i tak coś niesamowitego!! dobrze, że jeszcze trochę zostało to sobie zaraz odgrzeję!;)