Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jarskie gołąbki

Tekst i foto zgryz 06-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
caly garnek10 złśredni60 min.zalezy od ilosci masla

Składniki:


kapusta biala (jedna glowka), ryz, pieczarki, cebula, koperek, maslo

Jak przyrządzić:

Cebule pokrojona w kostke zeszklic na masle razem z pokrojonymi pieczarkami(cebula nie powinna byc zbyt drobno pokrojona), dodac do ugotowanego ryzu, solidnie przyprawic swiezym koperkiem, sola i pieprzem; wymieszac dokladnie i nakladac do sparzonych lisci kapusty tak, jak zwyczajne golabki z miesem; ulozyc ciasno w garnku, podlac odrobina wody i dusic pod przykryciem 20 minut; najlepiej smakuja z sosem pomidorowym, ewent. ketchupem i odrobina swiezego masla.

Potrzebne przybory:


garnek, deska, miska, dwie rece ;)

Jak podawać?


podawac na talerzu :))

Uwagi:

Moj tata zawsze robi je dla mnie, sa przepyszne :)

Czas przygotowania:

smakuja jeszcze lepiej na drugi dzien, na zimno lub podsmazone na masle
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2006 halszka

właśnie w tej chwili wyłączyłam palnik z gaze pod gołąbkami z ryżem i pieczarkami ( zapomniałam o koperku - szkoda!), ale i tak są pyszne! Chciałabym tylko jakiś dobry sos (nie pomidorowy) i dla... Pokaż więcej

właśnie w tej chwili wyłączyłam palnik z gaze pod gołąbkami z ryżem i pieczarkami ( zapomniałam o koperku - szkoda!), ale i tak są pyszne! Chciałabym tylko jakiś dobry sos (nie pomidorowy) i dlatego tu zajrzałam, ale niestety nie ma. Muszę chyba sama wymyślić! Jeżeli ktoś zna niech poda proszę.

Zgłoś 14.10.2005 Kaśka

Ciekawy przepisik muszę go wypróbować:)

Zgłoś 18.10.2005 evee

zamiast ryzu poleca kaszę gryczaną .....pycha:)

smacznego

Zgłoś 18.10.2005 zgryz

ale zawsze duuuuzo koperku ;))

Zgłoś 27.01.2006 dania

Ktoś z Was napisał żeby zamiast ryżu dać kaszę, mam pytanie czy to się będzie jakoś trzymać razem, ryż się zmiesza z pieczarkami i cebulą, ale mkasza...? może dodać jajko czy cos innego??

... Pokaż więcej

Ktoś z Was napisał żeby zamiast ryżu dać kaszę, mam pytanie czy to się będzie jakoś trzymać razem, ryż się zmiesza z pieczarkami i cebulą, ale mkasza...? może dodać jajko czy cos innego??

Zgłoś 30.01.2006 Lenka

Z kaszą też będzie sie trzymało, jak należy. Nie dodawałam jajka i wszystko było ok. Takie gołąbki są naprawde pyszne!!!

Zgłoś 24.09.2006 is

a ja robie tak, nie zawsze ale..... golabki przed wlozeniem do duszenia otaczam w mace i podsmazam na oleju na mniej wiecej ciemno-zloty kolor/uwazac nie przypalic/ - na patelini, przekladam d... Pokaż więcej

a ja robie tak, nie zawsze ale..... golabki przed wlozeniem do duszenia otaczam w mace i podsmazam na oleju na mniej wiecej ciemno-zloty kolor/uwazac nie przypalic/ - na patelini, przekladam do garnka zalewam plynem typu woda z przyprawami lub sola do smkau /uwazac/ dorzucam grzybki suszone np i dusze, dusze , sosik sam sie zrobi paluszki lizac :))))

Zgłoś 04.10.2007 Aneri

Gołąbki wyśmienicie smakują pieczone, tak żeby kapusta była lekko przyrumieniona. Pod koniec pieczenia zalewam całość śmietaną z przyprawamia. Pycha. Jeżeli ktoś ma w domu prodziż elektryczny, ... Pokaż więcej

Gołąbki wyśmienicie smakują pieczone, tak żeby kapusta była lekko przyrumieniona. Pod koniec pieczenia zalewam całość śmietaną z przyprawamia. Pycha. Jeżeli ktoś ma w domu prodziż elektryczny, to warto właśnie w nim piec gołąbki.

Zgłoś 26.03.2012 Pitbullka

Gołębie w sosie pomidorowym,jakże barowa prostota.Ja od dzieciaka szamałam w szarym sosie i były suuper.I z tym mi się kojarzą prawdziwe,domowe gołąbki...