Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jdka kurczaka w curry

Tekst i foto BLOK_F 08-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty40 min.?

Składniki:

- 4szt. udka z kurczaka,
- 2 szt. sredniej wielkosci cebula,
- 1 ząbek - czosnek,
- 1 i 1\2 szkl. bulionu,
- 2 duża łyżka masła,
- 100 ml smietany 18%,
- przyprawy:
a. 3 duże łyżki curry,
b. 1 mała łyżka mielonego imbiru,
c. 1 mała łyżka slodkiej papryki,
d. do smaku doprawic sola lub vegety.

Jak przyrządzić:

Cebule umyc, obrac, pokroic w półksieżyce. masło rozgrzac na patelni, podsmazyc delikatnie cebule, wycisnac przez praskie czosnek, dodac wszystkie przyprawy i bulion. Po zagotowaniu wrzucic udka wczesniej umyte, zmiejszyc ogien i dusic pod przykryciem 20-30min (w zaleznosci od wielkosci udek); gdy udka sa juz miekke, wykladamy delikatnie na talerz. Powinno nam sie wygotowac polowe bulionu, do powstalego sosu dodajemy smietane i polewamy udka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.03.2006 Martyna H.

Robię podobnie, tylko udka zrumieniam przed duszeniem na oleju, a zamiast cebuli dodaję rodzynki. Reszta tak samo. Ogólnie z łączeniem curry z mięsem kurczaka warto eksperymentować, ładnie się u... Pokaż więcej

Robię podobnie, tylko udka zrumieniam przed duszeniem na oleju, a zamiast cebuli dodaję rodzynki. Reszta tak samo. Ogólnie z łączeniem curry z mięsem kurczaka warto eksperymentować, ładnie się uzupełniają. Pozdrawiam:))

Zgłoś 16.08.2004 Agnieszka

Bardzo smaczne palce lizać

Zgłoś 04.11.2004 doska

Zgłoś 04.11.2004 doska

Tyle ile osób tyle innych komentarzy. Mnie osobiście nie smakowało, mojej mamie smakowało ,a mój mąż zjadł bez entuzjazmu. Myślałam że będzie lepsze.

Zgłoś 13.11.2004 jagra

Dla mnie ten przepis jest ekstra, zapach w czasie gotowania jest tak zniewalajacy, rozchodzi sie po całym mieszkaniu, aż przyjemnie sie robi. Mi bardzo smakuje tak podany kurczak, a reszta rodzi... Pokaż więcej

Dla mnie ten przepis jest ekstra, zapach w czasie gotowania jest tak zniewalajacy, rozchodzi sie po całym mieszkaniu, aż przyjemnie sie robi. Mi bardzo smakuje tak podany kurczak, a reszta rodziny tez nie była zachwycona nim, zreszta oni jedza wszystko i duzo i sie przyzwyczaili, ze dziekuje sie nie nalezy

Zgłoś 08.02.2006 Karolina

Palce lizać to mało powiedziane! pychota, zwłaszcza ten sos... Polecam wszystkim smakoszom.

Zgłoś 07.03.2006 Aldona

A z tych udek zdejmuje się skórę czy nie?

Zgłoś 06.07.2006 Anka

Bardzo dobre, mniam mniam. Ja zrobiłam z piersi kurczaka i na koniec dodałam trochę śmietany. Pychota.

Zgłoś 24.08.2006 Aldona

Pychotka palce lizać mężowi i córce smakowało

Zgłoś 03.11.2006 kacha

dopiero smaże cebule.zobaczymy co z tego wyjdzie....

Zgłoś 23.04.2007 ania

fuuj;sos z kostki i ta smeitana jest tak tluste,ze mdlilo mnie po paru kęsach.odechcialo mi sie curry na pare miechoow.blee

Zgłoś 03.07.2008 Madzia

Bardzo smaczne; nawet mój mąż się zachwycał tym daniem podanym z ryżem (choć on nie cierpi ryżu:))

Zgłoś 24.02.2013 gość

imbir? jakos mi nie pasuje. wg mnie starczy curry, sól, pieprz i bedzie git. Imbir i papryka nie leżą mi w tym daniu