Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jesienne gołąbki Traviatty

Tekst i foto LATRAVIATTA 22-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- kapusta, a właściwie wierzchnie liście,
- 0,5 kg mięsa mielonego - mieszanego - wp/woł.,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 torebki kaszy jęczmiennej ( jeśli kasza z pudełka),
- kostki rosołowe lub prawdziwy wywar,v
- kilka grzybków suszonych,
- vegeta, majeranek, pieprz czarny, bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Kapustę obgotowujemy - zdejmując z niej liście. Kaszę gotujemy do takiego stanu, aż zacznie (!)się troszkę rozklejać odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki - 1/2 ilości kroimy w drobną kostkę i podsmażamy odrobinę. Mięso mielone, kaszę i pieczarki łączymy ze sobą dodając jajko, odrobine bułki tartej oraz przyprawy - pieprz czarny, sól lub vegetę i trochę majeranku. Farsz nakładamy na liście i zwijamy w ... gołąbki. Układamy je w garnku, zalewamy wywarem lub rozpuszczonym rosołkiem z kostki wrzucając grzybki suszone i resztę poszatkowanych pieczarek i dusimy do miękkości kapusty. Gdy gołąbki są gotowe, wyjmujemy je, sos zagęszczamy odrobinę - można użyć śmietany.

Uwagi:

Jest to sposób na gołąbki, jesi znudzi nam się ich tradycyjny smak. Zawsze ta potrawa kojarzy mi się z jesienią, czasem zamiast pieczarek używam grzybów leśnych - zdecydowanie zyskuje na smaku i... aromacie!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.08.2004 to ja

jesli kasza bedzie twardawa to lepiej polaczy sie z miesem nawet bez jajka i bulki a w czasie duszenia kasza bedzie miekka a danie bedzie troche tansze

Zgłoś 17.08.2005 Maja

Ja zamiast dusić gołąbki na gazie - wstawiam je z garem do piekarnika z termoobiegiem na godzinkę czy półtorej i są ekstra, a nie muszę się martwić że się przypalą.

Zgłoś 26.02.2007 ale syfff !!!!!!!!!!