Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jogurt

Tekst i foto Tad 15-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?3,5 złprosty15 min.?

Składniki:

1l pełnego mleka 3,2, 50 ml czystego jogurtu

Jak przyrządzić:

Zagotuj mleko, a następnie schłodż je do temperatury 45 stopni, jeżeli nie masz termometru możesz to sprawdzić wkładając palec na ok 10sek. Mleko powinno być ciepłe ale nie powinno parzyć. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej go z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj. Przykryj garnek i szczelnie owiń w koc żeby dobrze trzymał ciepło po 4-8 godzinach jogurt powinien być gotowy. Wtedy włóż go do lodówki, by zapobiec dalszemu rozmnażaniu się bakterii w przeciwnym razie całkowicie wchłoną one cukier mlekowy i za dwa dni jogurt będzie bardzo kwaśny. Schłodzony jogurt jest dobry przez 4-5 dni. SMACZNEGO!!! :)

Uwagi:


Czas przygotowania:

Czas ścinania od 4 do 8 godzin
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.01.2005 Aśka

Dobre, ale długo się robi :)

Zgłoś 08.04.2005 ches

po kiego jasia z jogurtu robic jogurt?

Zgłoś 21.04.2005 zyzax

no wlaśnie ???

Zgłoś 01.05.2005 oLkA

Jogurt to ja se moge kupić w sklepie a nie czekać 4-8 godzin aż to sie zetnie ... żadna specjalność

Zgłoś 02.05.2005 sylwia

a ja zrobilam, lubie rozne experymenty:) jogurcik pyszny z owocami i bez, a poza tym tani:)

Zgłoś 25.08.2005 robertlit

hare kriszna....

Zgłoś 16.10.2005 emilia

to jest fantastyczna rzecz masz litr jogurtu z jednego kubeczka zaledwie :) oszczędność ...

Zgłoś 13.05.2006 Wujek dobra rada

Zagotuj wode, a następnie schłodż ją do temperatury 45 stopni, jeżeli nie masz termometru możesz to sprawdzić wkładając palec na ok 10sek. woda powinna być ciepła ale nie powinna parzyć. Zmiesza... Pokaż więcej

Zagotuj wode, a następnie schłodż ją do temperatury 45 stopni, jeżeli nie masz termometru możesz to sprawdzić wkładając palec na ok 10sek. woda powinna być ciepła ale nie powinna parzyć. Zmieszaj wode ze szklanką ciepłej wody i wlej ją z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj. Przykryj garnek i szczelnie owiń w koc żeby dobrze trzymał ciepło po 4-8 godzinach woda powinna być gotowa.

SMACZNEGO!!! :)

Zgłoś 27.05.2006 papa

gdyby głupota umiała latać to furgalibyście jak f-16....

Przecież wiadomo , ze jogurt zrobiony w domu jest bez chemii czyli zdrowszy a dodanie zaledwie 50ml gotowego produktu jest potrzeb... Pokaż więcej

gdyby głupota umiała latać to furgalibyście jak f-16....

Przecież wiadomo , ze jogurt zrobiony w domu jest bez chemii czyli zdrowszy a dodanie zaledwie 50ml gotowego produktu jest potrzebne, aby w mleku rozwineły sie bakterie odpowiedniego typu tzw jogurtowe (tzn żeby nie zrobiło się z tego kwasne mleko). Pomijam fakt ekonomicznosci.. Pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 09.07.2006 xxx

Mam pytanie: Skoro jogurt robi się z jogurtu to skąd się wziął pierwszy jogurt?

Zgłoś 04.03.2007 Cati

Wujek Dobra Rada powinien poszukac dobrego psychiatry dla siebie ale obawiam ze takich dobrych juz nie ma.Jak mozna byc tak ograniczonym.Lepiej nie zabierac głosu jezeli nie ma sie pojecia.Jogur... Pokaż więcej

Wujek Dobra Rada powinien poszukac dobrego psychiatry dla siebie ale obawiam ze takich dobrych juz nie ma.Jak mozna byc tak ograniczonym.Lepiej nie zabierac głosu jezeli nie ma sie pojecia.Jogurty zrobione domowym sposobem sa pyszniejsze i zdrowsze.Własnie takiego przepisu szukałam.

Zgłoś 07.09.2006 Marcin

Podziwiam głupotę ludzi, którzy nie potrafią zrozumieć idei tego przepisu. Dawniej np. zostawiano kawałek starego chleba, żeby zrobić zaczyn do upieczenia następnego chleba (nie można było skocz... Pokaż więcej

Podziwiam głupotę ludzi, którzy nie potrafią zrozumieć idei tego przepisu. Dawniej np. zostawiano kawałek starego chleba, żeby zrobić zaczyn do upieczenia następnego chleba (nie można było skoczyć tak jak dzisiaj do sklepu po drożdże piekarskie). Chyba nie ma imbecyla, który by się spytał po co z chleba robić chleb?! W tym przepisie chodzi o to samo, tyle, że z jogurtem!

PS. W mleczarniach robi się jogurt dodając do mleka szczepy bakterii, np Lactobacillus acidophilus.

Zgłoś 13.02.2007 stefa

to jest super

Zgłoś 24.03.2007 Monika:)

Muszę sprubować. Długo szukałam przepsu, ale były takie skomplikowane jakieś. Ten jest donry muszę spróbować . ;]]]

Zgłoś 10.04.2007 Justyna

Robiłam tak swego czasu i polecam. Fajna sprawa tak sobie patrzeć jak z kubeczka jogurtu robi nam się litr jogurtu.

Zgłoś 14.11.2007 Anka

Czy mogę wrzucić do tego laskę wanilii lub cynamonu?

Zgłoś 07.02.2008 borsa

hare hare. wczoraj zrobiłam i właśnie wcinam. genialny

Zgłoś 15.07.2009 arrf

Jakbyście nie wiedzieli, jogurt zawiera żywe bakterie, które przerabiają mleko. Ten przepis pokazuje, jak zapewnić bakteriom warunki do rozmnażania się i przerabiania dodanego do jogurtu mleka n... Pokaż więcej

Jakbyście nie wiedzieli, jogurt zawiera żywe bakterie, które przerabiają mleko. Ten przepis pokazuje, jak zapewnić bakteriom warunki do rozmnażania się i przerabiania dodanego do jogurtu mleka na więcej jogurtu. Boże! Jestem w piątej klasie podstawówki i to wiem!

Zgłoś 25.01.2012 Sati

Własnoręcznie zrobiony jogurt ma tę zaletę, że możemy użyć swojskiego mleka, czystego, ekologicznego, bez chemii, antybiotyków i hormonów, od szczęśliwych krówek, które nie męczą się w mleczarni... Pokaż więcej

Własnoręcznie zrobiony jogurt ma tę zaletę, że możemy użyć swojskiego mleka, czystego, ekologicznego, bez chemii, antybiotyków i hormonów, od szczęśliwych krówek, które nie męczą się w mleczarniach. To jest najważniejsza zaleta robienia czegokolwiek samemu. Nie wykorzystujemy innych istot. Z otrzymanego jogurtu odkładamy kolejny kubeczek na zrobienie następnego jogurtu. Nie jesteśmy uzależnieni od producentów.

Namaskar