Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kabaczek z curry

Tekst i foto black angel 04-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.?

Składniki:

Przyprawy: kolendra (ziarna), kminek, cynamon, kardamon, kurkuma, czosnek, imbir świeży, migdały w płatkach albo siekane.
Warzywa do smażenia: kabaczek (cukinia, jak ktoś woli), cebula, papryka (najlepiej czerwona), brokuł, 3 marchewki, rosołek warzywny, oliwa z oliwek.
Dodatki do jedzenia: pomidory, ogórek zielony, jogurt naturalny, wiórki kokosowe, chili (najlepiej świeże).

Jak przyrządzić:

Kolendrę, kminek i kardamon zmiażdżyć w moździerzu (jak nie macie, to zawinąć w ścierkę i roztłuc młotkiem), dodać kurkumę, cynamon (nie za dużo) i podsmażyć na patelni, aż zaczną mocno pachnieć, odłożyć i wystudzić.
Ugotować brokuł na półmiękko, odciąć różyczki i pokroić łodygi na kawałki 2 na 2 cm. Obrać i wydrążyć kabaczek i pokroić na takie same kawałki. Cebulę posiekać, paprykę pociąć w paski dł. 4 cm, marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rosołek rozrobić w pół szklanki wrzątku, czosnek wycisnąć, a imbir zetrzeć.
Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią na sekundę czosnek, potem dodać cebulę i zeszklić, dodać przyprawy razem z migdałami. Do tego dodać kabaczek i usmażyć na złoty kolor, wyjąć wszystko do miski. Bez mycia patelni dolać oliwy i podgrzać, wrzucić marchewkę i podpiec, potem dodać paprykę. To smażyć, aż warzywka będą miękkie, wtedy dodać brokuł i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać kabaczek, to chwilę smażyć na dużym ogniu, a potem zalać rosołkiem, zmniejszyć ogień i dusić, aż wszytko przejdzie smakiem przypraw i będzie miękkie.
Podawać z ryżem (do gotującego się ryżu można dodać trochę kurkumy i kardamonu), zalewając jogurtem i surowymi pomidorami albo ogórkiem, albo wiórkami kokosowymi, albo posiekamym chili.

Uwagi:

Ja używam do tego woka, bo wszystko się w nim mieści.
Ogólnie nie używam soli, więc do rosołu dodaję sos sojowy.
Najostrzejszą częścią chili są pestki, sam miąższ aż tak nie pali.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.