Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kabaczki nadziewane z serem

Tekst i foto Prunella 30-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty? min.?

Składniki:

- 6 malych do srednich kabaczkow,
- olej do posmarowania folii,
- 125g twardego startego sera zoltego,
- 2 lyzki bulki tartej,
- 1 lyzka tymianku,
- 1 lyzka pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 lyzka przybrazowionej bulki tartej.

Jak przyrządzić:

1. Nagrzac piekarnik do temp ok 180 stopni, kabaczki zawinac szczelnie w posmarowana olejem folie aluminiowa i zapiec przez 45 minut.
2. Pokroic cebule na male kawalki i podsmazyc lekko.
3. Kiedy kabaczki beda gotowe gotowe (powinny byc lekko miekkie) przekroic je wzdluz i wydrazyc srodek zostawiajac "lodeczki" ze skorki i polozyc je na kolejnym lekko naoliwionym kawalku folii aluminiowej.
4. Posiekac srodki kabaczkow i w miseczce wymieszac z serem, lyzka bulki tartej, cebula, tymiankiem, pietruszka i ta mieszanke wyozyc do "lodeczek" ze skorki kabaczkow. Posypac je lyzka przybrazowionej bulki tartej i zapiekac w temp 180 stopni przez ok 15 minut.

Uwagi:

ja gdy nie mam tymianku dodaje szczypiorku, albo zostawiam tylko zpietruszke. Kazdy piekarnik jest rozny wiec zapiekanie kabaczkow zawinietych w folie moze zabrac od 30 min do godziny, trzeba sprawdzac.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2004 Prunella

Zapomnialam o soli i pieprzu, glownie dlatego ze soli nie uzywam wcale ;) w kazdym razie, ta papke, ktora nadziewamy kabaczki soli i pieprzy sie do smaku :) zycze smacznego

Zgłoś 19.06.2013 gość

Posts like this make the internet such a terausre trove

Zgłoś 21.06.2013 gość

IVdzlF gdnggarafhzl

Zgłoś 22.06.2013 gość

OdNfYJ wpvqvgbxfgsi