Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaczka faszerowana

Tekst i foto skulinka 30-12-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 10-wymagający180 min.wysoka

Składniki:

kaczka ok. 2,5kg, 0,5 kg wątróbki drobiowej, 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, 3 jajka, duży pęczek natki pietruszki, 3 jabłka pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Z kaczki usunąć kości (wystarczy tylko kręgosłup i żebra), jeśli ktoś nie umie, można zostawić, ale zmniejszyć ilość składników na farsz.
Kaczkę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, zostawić na noc w lodowce (lub przynajmniej na 2-3 godz.). Wątróbkę zmielić razem z mięsem, dodać jajka, posiekaną natkę i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem (ma być dosyć dobrze posolona). Zaszyć wszystkie ewentualne dziury powstałe po filetowaniu i szyję - zostawić tylko otwór od kupra. Wlać farsz i zszyć kuper. Można wysmarować kaczkę resztkami farszu. Skrzydła i nóżki owinąć folią aluminiową, żeby nie spaliły się przy pieczeniu. Włożyć kaczkę na blachę i przykryć folią. Piec w piekarniku ok. 1,5-2 godz., ustawionym na 180 stopni. W połowie pieczenia należy odlać większość wytopionego tłuszczu. Polewać raz na jakiś czas wytworzonym tłuszczem. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia odkryć kaczkę, żeby się lekko zarumieniła i obłożyć pokrojonymi na spore kawałki jabłkami. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 15 min., żeby kaczka się trochę zaciągnęła :-).

Potrzebne przybory:

miska, blacha do pieczenia, maszynka do mielenia lub mikser z końcówką do siekania.

Jak podawać?

Na liściu salaty, z jabłkami i bułką lub chlebem.

Uwagi:

Kaczkę kroić w plastry ok. 2,5 cm, zaczynając od szyi lub odcinając najpierw nogi z kawałkiem farszu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.