Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kaczka na kapuście kwaszonej

Tekst i foto funia 21-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-825 złśredniok. 90 min.wysoka

Składniki:

Kaczka, 1-1,5 kg kapusty kwaszonej, cała główka czosnku, kilka łyżek oliwy, niepełna szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól.

Jak przyrządzić:

Posoloną kaczkę w całości (ale można też podzieloną na części - u kaczki fachowo to zwykle 6 kawałków) obsmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron, tak by nieco zrumienić.
Na dno brytfanny (żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą) dać oliwę i na ciepłą wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki całą główkę czosnku, lekko poddusić, nie dopuszczając, by się czosnek zrumienił (będzie gorzki). Teraz wrzucić do garnka pokrojoną, dobrze odciśniętą lub przepłukaną kapustę (żeby nie była zbyt kwaśna). Na kapuście ułożyć zrumienioną kaczkę. Polać wszystko niepełną szklanką wina, przykryć i wstawić do piekarnika (170 st. C) na 1,5-2 godz. (w zależności od wagi kaczki).

Potrzebne przybory:

garnek, patelnia

Czas przygotowania:

Super jest to, że równocześnie wyjmuje się z pieca mięso i jarzynę wspaniale przyprawioną smakiem kaczki. Można równocześnie z kaczką i kapustą piec w piekarniku starte, posolone ziemniaki wlane do garnka z wcześniej rozgrzanym tłuszczem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.12.2006 ewa

jadłam u znajomych, pycha!

Zgłoś 27.12.2006 emu

A nie wsadzą za takie danie? Ono takie niepolityczne :D

Zgłoś 07.11.2009 xxx

emu .Tu wystepuje jedna kaczka ,a jak by bylo dwie to kryminal bank pewny!

Zgłoś 02.06.2010 Krysia

zrobiłam, wszystkim bardzo smakowało