Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kaczka nadziewana

Tekst i foto moinka 14-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

- kaczka - najlepiej wiejska
- 1 papryka czerwona
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- makaron ( mogą być rurki)
- 1 jajo
- mała bułka
- pieprz, sól, papryka ostra, majeranek

Jak przyrządzić:

Z kaczki wybieramy mięso i kości, uważając aby nie uszkodzić skóry - zostawiamy tylko "końcówki" udek (kładę na rancie blatu, tak aby część która ma zostać wystawała po za blat i wale tłuczkiem do mięsa – nie za mocno , tak aby złamać kość)
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone: piecza i paprykę – wysmażamy i doprawiamy pieprzem i solą.
Kacze mięso, podroby (jeżeli takowe były), wysmażone pieczarki z papryką mielimy w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy małą bułkę (namoczoną w mleku i wyciśniętą) i podgotowany makaron (ok. 5min.) Makaronu dodajemy w zależności od tego ile powstało farszu i jak duża była kaczka. (ok. 1/3 opakowania), wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
Zszywamy miejsce gdzie była szyja i nadziewamy kaczą skórę farszem. Farsz musi wypełnić całą skórę (łącznie z udkami), zostawiamy trochę „luzu” aby kaczucha nie pękła podczas pieczenia. Zszywamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i majerankiem.
Pieczemy (często "podlewając") w piekarniku 180C – w zależności od wielkości 45/60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.12.2005 izka

to nie jest kaczka nadziewana tylko pasztet w kaczej skórze

Zgłoś 04.02.2006 Ewa

Brawo Iza. Rozbawił mnie Twój komentarz :-)))))) W 100% trafny

Zgłoś 15.11.2006 MONIKA

SYLA, A GDZIE TWóJ PRZEPIS ?

TEż CHęTNIE OCENIE. JACY

ROBIE Tą KACZKE CZęSTO, I WSZYSTKIM SMAKUJE. SA GUSTA I GUśCIKI. OSBIśCIE NIE LUBIE PIECZONEJ W CAłOśCI KACZKI A Tą BARDZO... Pokaż więcej

SYLA, A GDZIE TWóJ PRZEPIS ?

TEż CHęTNIE OCENIE. JACY

ROBIE Tą KACZKE CZęSTO, I WSZYSTKIM SMAKUJE. SA GUSTA I GUśCIKI. OSBIśCIE NIE LUBIE PIECZONEJ W CAłOśCI KACZKI A Tą BARDZO

Zgłoś 06.11.2006 syla

chyba ta kucharka nie widziała nadziewanej kaczki na oczy

Zgłoś 29.12.2006 euro12

ta kaczka to worekma nie nadzienie

Zgłoś 19.11.2008 seba

ta kaczka jest mega zjebana gorszego przepisu nie widzialem

Zgłoś 27.10.2007 kotek17

Iza ten komentarz jest do banii!!!!!!!

nie znacie się na gotowaniu!!!!!!!!!!

Nie doceniacie prawdziwej sztuki kulinarnej!!!!!!!!!

brak słow na waszą głupotę i niewiedzę!!!... Pokaż więcej

Iza ten komentarz jest do banii!!!!!!!

nie znacie się na gotowaniu!!!!!!!!!!

Nie doceniacie prawdziwej sztuki kulinarnej!!!!!!!!!

brak słow na waszą głupotę i niewiedzę!!!!!!

Zgłoś 07.11.2009 xxx

Iza twoj komentarz to bomba !!! tak powinno sie nazywac to zarcie !!!

Zgłoś 29.09.2010 m12@

To jakis wynalazek a nie kaczka nadziewana .....! Monika poczytaj i spróbuj jeszcze raz !

Zgłoś 17.11.2011 Ela

Mnie też rozbawiło - to walenie w szczególności:)

Zgłoś 17.12.2011 Maciej

Kaczka nadziewana. Czy to musi byc zawsze tuszka wypchana czyms w srodku? Prosze obejrzec ponizszy link.

"Dodine de canard farci aux pistaches"

http://www.bbc.co.uk/ipla... Pokaż więcej

Kaczka nadziewana. Czy to musi byc zawsze tuszka wypchana czyms w srodku? Prosze obejrzec ponizszy link.

"Dodine de canard farci aux pistaches"

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b0183l87/MasterChef_The_Professionals_Michels_Classics_Michels_Classics/

Nie ma podanych proporcji, ale musi byc delicious