Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaczka pieczona

Tekst i foto Zigi 20-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

kaczka ok 1-1,5 kg, sól zmiękczająca mięso, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, kilka łyżek słodkiej śmietany 18%

Jak przyrządzić:

Kaczkę kroimy na dowolne części, nacieramy solą i po kolei posypujemy przyprawami (majeranek i liść laurowy na końcu, liść laurowy kruszymy jak najdrobniej) i odstawiamy kaczkę do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach obsmażamy kaczkę na patelni na rumiany kolor, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Nie wiem, jak opisać mały ogień, ale u mnie w piekarniku jest nastawione na 3. Około pół dodziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, zlewamy jak najwięcej tłuszczu, smarujemy mięso śmietaną i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Posmarowana skórka powinna być chrupiąca. Podajemy z ziemniakami i np. marchewką. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Patelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem

Uwagi:

Po dwóch dniach w lodówce i w przyprawach mięso kaczki po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, nawet rozpływać się w ustach. Tłuszcz, który zostanie, można wykorzystać np. do bigosu, co podniesie jego walory smakowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2006 lalapupu

moze byc smaczne, ale nie wiem po co ladowac w siebie jakies badziewie chemiczne typu sol zmiekczajaca mieso. po pierwsze mieso kaczki nie jest takie znowy twarde, a po drugie skoro pieczesz 2 g... Pokaż więcej

moze byc smaczne, ale nie wiem po co ladowac w siebie jakies badziewie chemiczne typu sol zmiekczajaca mieso. po pierwsze mieso kaczki nie jest takie znowy twarde, a po drugie skoro pieczesz 2 godz. mieso zmieknie samo z siebie.

Zgłoś 28.03.2006 Drom

Z przypraw wskazana jeszcze szczypta mielonego imbiru

Zgłoś 23.11.2008 siwol23

kaczka jest dobra ale jak jest w loduwce to jeszcze czeba dac czosnku

Zgłoś 10.12.2007 armani

witam napisze jak zrobie

POZDRAWIAM

ROBERT D