Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaczka w jabłkach

Tekst i foto AGI 06-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty150 min.?

Składniki:

1 kaczka, 1 kg jabłek winnych, 1 margaryna, pieprz, sól, majeranek, wino.

Jak przyrządzić:

Kaczkę dobrze umyć i wymoczyć. Natrzeć solą z pieprzem i dużą ilością majeranku. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka umyć, pokroić na 4 i wydrążyć gniazdka.
Po godzinie kaczkę nafaszerować jabłkami, włożyć do brytfanny z kostką margaryny. Wstawić na wolny ogień, wokół kaczki ułożyć jeszcze troche jabłek. Po około 2 godzinach podlać kaczkę winem i włożyć reszte jabłek. Dusić na wolnym ogniu aż bedzie miękka.

Jak podawać?

Podawać z ryżem, polanym sosem z pieczenia i jabłkami. Surówka z czerwonej kapusty.

Uwagi:

Bardzo smaczne danie, tylko długo trzeba na nie czekać. Myślę, że warto.

Czas przygotowania:

Może to trwać dłużej, zależy to od kaczki lub kaczora
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2005 nika

Fantastyczne, trwało dłużej ale bardzo smaczne

Zgłoś 13.09.2005 bleeeeeeee

kiedyś niestety to jadłam

Zgłoś 30.10.2005 amka

pyszna kaczusia

pozdrawiam

Zgłoś 25.02.2007 Maciek

po co ta margaryna?! kaczka sama w sobie jest tłusta...

Zgłoś 23.03.2008 carlos

tak. to naprawde profanacja: do tak wyrafinowanego miesa dodawac margaryne; niewiarygodne. z takiej kaczki wytopi sie i tak pol litra tluszczu. najwazniejsze...to znac umiar