Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaczka z nadzieniem

Tekst i foto Mercedes 04-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?40 złśredni90- 120 min.niemało :-)

Składniki:

1 kaczka,
pół kilograma wątróbki drobiowej,
3/4 szklanki rodzynek,
zielona pietruszka,
bułka namoczona w mleku,
jajko,
sól,
majeranek

Jak przyrządzić:

Kaczkę należy wyfiletować, zostawiając jedynie kości w skrzydełkach i nóżkach. Należy pamiętać, żeby nie uszkodzić skóry. Można też nie filetować, jednakże piecze się dłużej i gorzej się kroi. Tak przygotowaną kaczkę należy w środku oprószyć solą i majerankiem. Pozostawić w chłodnym miejscu. Farsz - wątróbkę zmielić z odsączoną dobrze bułką. Do tego dodać rodzynki wcześniej zalane wrzątkiem które zdążyły już napęcznieć (Dodać oczywiście po odlaniu wody :-)), następnie posiekaną pietruszkę, jajko, sól i odrobinę majeranku. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić kaczkę. Farsz jest dosyć płynny, ale zapewniam, że po upieczeniu tak nie będzie. Następnie należy kaczkę zaszyć lub spiąć dziurę wykałaczkami. Natrzeć z wierzchu solą i majerankiem i ułożyć w foremce lub naczyniu żaroodpornym, najlepiej takim, żeby zachował się kształt kaczki, a nie placek kaczkowy. A teraz do piekarnika i smacznego. (Kaczka w sobie ma tyle tłuszczu, że nie potrzeba smarować niczym naczynia, w którym będzie się piekła).

Potrzebne przybory:

ostry nożyk,
wykałaczki lub nitka z igłą,
maszynka do mielenia,
brytfanna lub naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Z ziemniaczkami i czerwoną kapustą. Niebo w gębie.

Czas przygotowania:

Długość pieczenia kaczki zależna jest od jej wielkości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2010 Badyll

Przepraszam bardzo ale drób o ile się nie mylę to się luzuje a nie filetuje.Filetuje się ryby to tyle pozdrawiam

Zgłoś 08.02.2006 ulka

moze byc. moja rodzinka byla zachwycona.

gratulacje:)

Zgłoś 09.04.2006 sławciu

tylko małe pytanko ! jak tą całą kaczkę jemy ? > kroimy na plastry , czy może rozrywamy np. nogi tak jak u kurczaka ale w tedy cała zawartość przecież z niej wypłynie , nie wiem jak się do ni... Pokaż więcej

tylko małe pytanko ! jak tą całą kaczkę jemy ? > kroimy na plastry , czy może rozrywamy np. nogi tak jak u kurczaka ale w tedy cała zawartość przecież z niej wypłynie , nie wiem jak się do niej dobrać .

dość głupie pytanie ale jeszcze nigdy nie robiłem takich żeczy . !

może ktoś mi podpowiedzieć .

Zgłoś 14.04.2006 Tomqoo

Kroi się ją w plastry, farsz nie wypłynie.

Zgłoś 14.04.2006 Mercedes

No tak :-) Farsz nie wypłynie, bo po upieczeniu ma stałą konsystencje. A kroic można tak jak zostało wczesniej napisane w plastry, można też całą kaczke najpierw wzdłuż przekroić, a potem na kaw... Pokaż więcej

No tak :-) Farsz nie wypłynie, bo po upieczeniu ma stałą konsystencje. A kroic można tak jak zostało wczesniej napisane w plastry, można też całą kaczke najpierw wzdłuż przekroić, a potem na kawałki. Jutro właśnie będę ją przygotowywała, żeby upiec na niedzilę i już mi się buzia usmiecha :-D

Zgłoś 06.08.2006 jacek

a to jajko ma być surowe czy ugotowane ?

Zgłoś 07.08.2006 jacek

prosze powiedzieć jak wyfiletpować ? przecież z przodu klata z tyłu plecy , przecież jak to powycinam to co mam z szyć , to się wszystko rozleci .PROSZĘ O GŁOS Z NIEBA !

Zgłoś 14.10.2006 Mercedes

1. Jajko oczywiście surowe

2. Kaczke zaczynamy filetować od kuperka :-) Kuperek zostawiamy w całości. Kostkę łączącą kuperek z korpusem przecinamy (tak, żeby nadal kuperek trzymałsie cało... Pokaż więcej

1. Jajko oczywiście surowe

2. Kaczke zaczynamy filetować od kuperka :-) Kuperek zostawiamy w całości. Kostkę łączącą kuperek z korpusem przecinamy (tak, żeby nadal kuperek trzymałsie całosci na skórze- dosyć cięzko to opisać :-)). następnie małym ostrym nożykiem oddzielamy skórę od kości. Dość karkołomna praca, ale wykonalna. Mi zajmuje 10 minut.

3. Najpierw zaszywamy otwór przy szyi. Następnie wlewamy farsz i trzymając w pionie, tyłem do góry zszywamy resztę.

Brzmi to dość skomplikowanie, ale takie nie jest :-) Pozdrawiam i życzę smacznego.

Zgłoś 24.12.2006 marek

a w jakiej temperaturze i jak dligo trzeba piec?

Zgłoś 02.05.2012 MkPPKYbjs

krysiu ratuj ! mam duże ilości ciemnych wooigrnn nie jadalnych no przeze mnie -może rysio by zjadł ale mnie kują pestki i za kwaśne ale chciałam zrobić sok taki w sokowniku błagam o przepis dl... Pokaż więcej

krysiu ratuj ! mam duże ilości ciemnych wooigrnn nie jadalnych no przeze mnie -może rysio by zjadł ale mnie kują pestki i za kwaśne ale chciałam zrobić sok taki w sokowniku błagam o przepis dla blondynek ! sokownik już mam i obrane wooigrnna buziaczki jola