Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafior i spaghetti z porów

Tekst i foto capri 26-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- kalafior,
- 1 duży por,
- trochę oliwy i masła,
- śmietanka,
- pietruszka do posypania,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Kalafior ugotować, podzielić na różyczki (może być także tzw mrożonka). Por oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić por, zeszklić, dodać łyżeczkę masła i odrobinę śmietanki (1-2 śmietanki "do kawy").
Gorący kalafior położyć na półmisek, przyprawić pieprzem i solą, na wierzch położyć spaghetti z pora, posypać pietruszką. Podawać gorące.

Uwagi:

Można posypać startym żółtym serem, najlepszy o ostrym, wyrażnym smaku.

Czas przygotowania:

Zarówno kalafior, jak i por przygotowuje się krótko, nie mogą być rozgotowane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.08.2004 ksieznapieklazachodniego@poczta.onet.pl

jak się robi spaghetti z pora?

Zgłoś 25.08.2004 sonko

zdaje się, że jest napisane: Por oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić por, zeszklić.

Zgłoś 08.04.2005 Piotrek

nie jadłem ale wygląda fajnie:) nie lubie pora ale moja pani owszem jak sprbuje napisze

Zgłoś 02.10.2005 *elise*

absolutnie nic specjalnego

Zgłoś 10.07.2006 Wiki

Było pycha!!! Ja nie znoszę pora, ale ten był wyśmienity! Mój mąż tylko pytał gzie makaron;)))

Zgłoś 18.06.2013 gość

So that's the case? Quite a revletaion that is.