Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalafior z serem

Tekst i foto emgie 06-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- kalafior,
- 30 g masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 i 1/3 kubka mleka,
- ok. 60 g drobno utartego cheddaru /lub innego sera + trochę do posypania/,
- 1/4 łyżeczki musztardy.

Jak przyrządzić:

Podzielić na różyczki i ugotować kalafior aż będzie miękki, odcedzić i przełożyć do zaroodpornego naczynia. Przygotowujemy sos: do stopionego masła dajemy mąkę, za chwilkę mleko i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy ser i musztardę, wszystko mieszamy. Polewamy kalafior, sypiemy serem i pieczemy (210 C przez ok. 10 min.) na złoty kolor.
Smacznego! :)

Jak podawać?

Samą (bo jest pyszna) lub z bagietką i masłem czosnkowym, a także do mięs zamiast np. ziemniaków :)

Przepis zaczerpnęłam z książki "Makarony Wielka Księga Kucharska", to dla tych, którzy krytykują za plagiaty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.06.2004 Ala

Dość dobre, chociaż ja dodałaabym przyszłym razem trochę więcęj musztardy

Zgłoś 17.01.2005 Gaga

Hm, skoro z książki o makaronach, to... gdzie ten makaron???

Zgłoś 21.04.2005 Ela

Hmm co zrobilam nie tak, skro sos nie zgestnial i w dodatku sie scial, zamiast zrumienic? Za malo maki?, za dlugo w piekarniku?Wkladasz gdy pierkarnik osiagnal juz 210? Jestem paczatkujacy kuchc... Pokaż więcej

Hmm co zrobilam nie tak, skro sos nie zgestnial i w dodatku sie scial, zamiast zrumienic? Za malo maki?, za dlugo w piekarniku?Wkladasz gdy pierkarnik osiagnal juz 210? Jestem paczatkujacy kuchcik i nie wszystko jest dla mnie oczywiste... dzieki za informacje :-)

Zgłoś 20.04.2006 gaw

Jeśłi nie zgęstniał to za mało mąki lubza krótko z maka smazone było , mąka zawsze powoduje zgestnienie sou ale nie mozna tez przesadzic, a poniewaz sos nie zgęstniał to tez sie nie przyrumienił... Pokaż więcej

Jeśłi nie zgęstniał to za mało mąki lubza krótko z maka smazone było , mąka zawsze powoduje zgestnienie sou ale nie mozna tez przesadzic, a poniewaz sos nie zgęstniał to tez sie nie przyrumienił ,

Zgłoś 29.06.2006 Kayenne

zamiast sosu można tez kalafior wymieszać z majonezem posypać serem żołtym, papryką w proszku i zapiec

Zgłoś 04.03.2008 Kasia

Pomysł faktycznie ciekawy, tyle że ja jeszcze dorzuciłam po swojemu przyprawy: sól,pieprz, zioła prowansalskie, zieloną pietruszkę... i racja-bardziej wyraziste było by z większą ilością musztar... Pokaż więcej

Pomysł faktycznie ciekawy, tyle że ja jeszcze dorzuciłam po swojemu przyprawy: sól,pieprz, zioła prowansalskie, zieloną pietruszkę... i racja-bardziej wyraziste było by z większą ilością musztardy, ja dodałam 2 łyżeczki majonezu, więcej żółtego sera i podsmażone plasterki szynki pod górną warstwę sera.