Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafior z zielonym groszkiem w sosie koperkowym

Tekst i foto themona 26-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

25-30 dag ryżu, 2 łyżki margaryny, sól, 5 dag żółtego sera (ementaler lub gouda), 1 kg kalafiorów, 40 dag zielonego groszku, 1 łyżeczka masła, sól, cukier; sos koperkowy: 2 łyżki siekanego koperku, 2 łyżki mąki, 1 1/2 łyżki masła, 1/2 szkl. wywaru z kalafiora, sól, 1/2 szkl. śmietany

Jak przyrządzić:

Ryż odmierzyć szklanką, przebrać, opłukać na sicie zimną wodą, zalać dwukrotnie większą ilością wrzącej wody niż wynosiła objętość ryżu, dodać margarynę, sól, lekko zamieszać i gotować na niewielkim płomieniu. Gdy woda wsiąknie w ryż, dogotować w "kocyku" lub w piekarniku. Kalafior oczyścić, umyć, ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. Zielony groszek opłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem cukru i masła (woda powinna całkowicie wyparować). Pod koniec gotowania groszek posolić. Przygotować sos: mąkę rozprowadzić zimnym wywarem z kalafiora, zagotować. Koperek opłukać, osączyć, drobno pokroić. Połowę kopru zasmażyć z masłem, wlać do wywaru, dodać pozostały koper, osolić i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ryż wymieszać z utartym serem, wyłożyć na półmisek, na ryżu ułożyć kalafiory, otoczyć groszkiem.

Jak podawać?

Całość polać sosem koperkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.04.2005 jaca

Hmm wygląda na bardzo ciekawe danie!

Już wszystko mam i pędzę to upichcić.

Zgłoś 15.02.2006 anka

u mnie wygląda to troszkę inaczej; kalafior, groszek konserwowy, jajka na twardo (dużo) i mnóstwo posiekanego koperku + majonez i przyprawy

Zgłoś 29.12.2007 monia

sos byl koszmarny... gdybym miala tapetowac to uzylabym tego sosu jako kleju :-)

Zgłoś 21.05.2011 czbkWGgd

Now thats slutbe! Great to hear from you.