Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalafior+ziemniaki na sposób iindyjski (allo ghobi)

Tekst i foto nilakshi 09-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-47 złprosty45 min.-

Składniki:

Ziemniaki (5-6 średnich sztuk, obrane, pokrojone w kostkę ok. 1cm * 1cm), cebula (2 szt., drobno posiekana), kalafior (mały, podzielony na niewielkie różyczki), pomidory (2-3 szt. - najlepiej obrane ze skory, pozbawione nasion - lub 0,5 puszki, ew. 0,5 szklanki przecieru, ale nie koncentratu!), woda, olej, masło, ew. 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego, przyprawy: po ok. 0,5 łyżeczki: garam masala (do kupienia w wielu sklepach), chilli, imbir, curry, sól (1-1,5 łyżeczki - to wg smaku), ew. gesty jogurt.

Jak przyrządzić:

Cebule wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek, po ok. 0,5 minuty wrzucić ziemniaki, podsmażać razem ok. 1,5 minuty, następnie dolać tyle wody, aby ziemniaki trochę wystawały na powierzchnię. Wsypać sól. Jakieś 10 minut po tym, jak ziemniaki zaczęły się gotować, wrzucić kalafiora, dolać trochę wody (nie za dużo, warzywa muszą wystawać!), a potem pozostałe przyprawy i łyżkę masła. Jeśli używamy świeżych pomidorów, wrzucamy je zaraz po kalafiorze, jeśli z puszki - po 6-8 minutach. Dusimy jeszcze chwilę, ale warzywa nie mogą się rozpaść, a konsystencja ma przypominać w gęstości bigos, a nie zupę). Nakładamy do miseczek, można jeść z indyjskimi chlebkami (chapati, rooti) lub samo. Dla osób o delikatnych podniebieniach polecam nałożenie do miseczki jogurtu i podjadanie go, gdy zaczyna palić w gardle.

Uwagi:

Danie można urozmaicić innymi warzywami: groszkiem zielonym (ale nie z puszki!!!), marchewka, papryka, zamiast chilli użyć papryczkę chilli i wrzucić je na patelnie razem z czosnkiem.
Chapati to po prostu twarde ciasto z maki i wody (ew. ze szczypta soli), z którego robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, cieniutko rozwałkowujemy i smażymy na suchej(!!!), najlepiej żeliwnej patelni. Można je po usmażeniu posmarować cieniutko masłem.

Czas przygotowania:

Robi się samo, od czasu do czasu trzeba zamieszać, czas zależy też od gatunku ziemniaków i rozmiaru kostki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.01.2010 teridu

Bardzo inspirujący przepis.podoba mi się w nim to , że w przeciwieństwie do rożnych domorosłych "gyrosów"jest chyba oryginalny.Dziękuję nilakhsi! Na pewno wypróbuję.