Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalafiorowa pychota

Tekst i foto Aneta 14-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Kalafior świeży lub mrożony, kość schabowa/duża pierś kurczaka lub inna część kurczaka (żadnych Knorrów!), marchewka i pietruszka, szklanka zielonego groszku (byle nie konserwowego), szklanka kukurydzy z puszki, ziemniaki, śmietana 18%, koperek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Gotujemy wywar z kości schabowej i/lub części kurczaka w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy mięso. Świeży kalafior dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ziemniaki, włoszczyznę i groszek wrzucamy nieco później niż kalafior). Wrzucamy kukurydzę. Zestawiamy garnek z kuchenki. Zaprawiamy śmietaną. Kroimy ostudzone mięso i wrzucamy do zupy. Na koniec dosypujemy do smaku sól, pieprz i posiekany koperek.

Potrzebne przybory:

garnek, tarka do warzyw

Jak podawać?

Można podać z makaronem zamiast ziemniaków.

Uwagi:

Proporcje i ilość składników zależne od smaku i liczby osób. Kostki Knorra czy inne kucharki, vegety, ziarenka smaku mają zakaz wstępu do tej zupy. Ta chemia tylko psuje smak wszelakich zup.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.06.2007 Mary

a kukurydza z puszki to nie chemia;)?

Zgłoś 17.06.2007 Aneta

Mary możesz dodać zawsze mrożonej lub dłubać świeżą.

Pominęłam w przepisie te dodatki bo psują smak, to tak jakby zjeść zupke chińską z torebki a kukurydza konserwowa smakuje jak kukurydz... Pokaż więcej

Mary możesz dodać zawsze mrożonej lub dłubać świeżą.

Pominęłam w przepisie te dodatki bo psują smak, to tak jakby zjeść zupke chińską z torebki a kukurydza konserwowa smakuje jak kukurydza i ie trzeba jej gotować.

PS. teraz wszystkie warzywa są po opryskach i nawozach chemicznych także nie unikniesz jej w codziennej diecie, ale jak ktoś chce sie czegoś przyczepić to zawsze coś znajdzie....

Pozdrawiam:P

Zgłoś 15.03.2010 wilku

Zupkę dzisiaj zrobiłem dokładnie zgodnie z przepisem i wyszła bardzo dobra. Polecam:)